Europska komisija analizira prijedlog zakona o konverziji

Biznis 14. ruj 201519:38 > 19:40
Izvor: Ilustracija

Ministri financija zemalja članica Europske unije zadužili su Europsku komisiju da analizira hrvatski i poljski prijedlog zakona o konverziji hipotekarnih kredita iz švicarskog franka u euro i da im te analize predstavi na njihovu sljedećem sastanku 6. listopada, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Pitanje hrvatskog i poljskog zakona o konverziji pokrenuo je austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling na neformalnom sastanku ministara financija zemalja članica EU-a, koji se u petak i subotu održao u Luxembourgu.

Predsjedavajući sastanka, luksemburški ministar financija Pierre Gramegna nije otvarao raspravu o tom pitanju nego je predložio da Komisija prouči te zakone i predstavi svoju analizu na sljedećem sastanku 6. listopada, što je i prihvaćeno.

Schelling je u Luxembourgu u izjavi novinarima postupanje Hrvatske i Poljske pri prisilnoj zamjeni kredita u švicarskim francima u kredite u eurima nazvao “skoro protueuropskim”.

Rekao je da je i Europska središnja banka formirala svoju vlastitu radnu skupinu koja ispituje te prijedloge zakona.

Schelling je rekao kako pristup Hrvatske ima posljedica na banke, a time i na stabilnost.

“Mislim da će Europska središnja banka kao i Komisija sada prići Hrvatskoj i Poljskoj bilateralno, na našu inicijativu. Tu je pogođeno više zemalja, njemačke banke ili slovenske banke. Tu isto tako imamo potporu”, rekao je Schelling.

U vezi s hrvatskim prijedlogom zakona Komisiji su se žalile i strane banke, koje imaju podružnice u Hrvatskoj. One su s tim u vezi poslale pisma Komisiji, koja ih sada proučava.

Komisija bi trebala proučiti krši li se tim prijedlogom zakona neki od europskih propisa i načela, u prvom redu sloboda kretanja kapitala.

Ministar financija Boris Lalovac rekao je u petak da vlada čvrsto ostaje kod svojih zakonskih prijedloga rješavanja problema dužnika u švicarskim francima.