Benzin i dizel jeftiniji, no autoplin sve skuplji

Biznis 15. ruj 201509:36 > 09:39
Izvor: REUTERS/Ueslei Marcelino

Nakon snažnog rasta cijena goriva prošloga tjedna, većina vozača može odahnuti.

Prema informacijama portala cijenegoriva.info u utorak je litra eurosupera 95, ali i litra eurodizela, jeftinija za 6 lipa. Cijena eurosupera 95 sada se kreće oko 9,22 kune, dok se litra eurodizela prodaje između 8,59 i 8,62 kune, ovisno o kompaniji.

Ipak, vozači koji koriste autoplin opet nemaju razloga za veselje. Peti tjedan zaredom raste cijena ove vrste goriva. Prema informacijama portala cijenegoriva.info litra autoplina poskupila je za 9 lipa i prodaje se za 3,90 kuna što je najviša cijena u posljednja gotovo četiri mjeseca.

U posljednjih pet tjedana cijena autoplina skočila je ukupno 39 lipa, čime je spremnik od 50 litara poskupio ukupno 19,5 kuna. Plinski centar Zagreb jedan je od jeftinijih s cijenom od 3,67 kuna.

Promatra li se stanje na svjetskim tržištima sirove nafte, barel se kreće oko 48 dolara, što znači da u posljednja dva tjedna gotovo konstantno pada. Istodobno, prosječni tečaj dolara i kune prošloga je tjedna malo porastao, no od početka ovoga tjedna pada. Ukoliko se nastavi ovaj trend kretanja dolara i kune te blagog pada cijena nafte na svjetskim tržištima, pod uvjetom da se taj trend odrazi i na Mediteransko tržište, moglo bi se dogoditi da i idućega tjedna cijene goriva padnu.