Zračne luke u sedam mjeseci s 247 tisuća putnika više

Biznis 15. ruj 201510:46 > 10:47
Podijeli:
Izvor: youtube/screenshot

Hrvatske zračne luke u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježile su 3,9 milijuna putnika, što je 247 tisuća ili 7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ti podaci pokazuju i da je u ovogodišnjem srpnju u zračnim lukama bilo 6 posto više putnika nego u istom lanjskom mjesecu.

Srpanjski porast broja putnika u svim zračnim lukama znači i da ih je bilo gotovo 70 tisuća više nego lani odnosno ukupno 1,24 milijuna.

Povećanje broja putnika na zračnim lukama u srpnju prati i 8-postotno povećanja ukupnih operacija zrakoplova (broj slijetanja i polijetanja), na ukupno gotovo 14 tisuća, a isti porast tih ‘operacija’ zabilježen je i na razini sedam mjeseci s ukupno gotovo 53 tisuće slijetanja i polijetanja.

Najviše putnika u srpnju, 431 tisuću, bilo je u splitskoj zračnoj luci, što je gotovo 12 posto više nego u lanjskom srpnju, dok je Dubrovnik na drugom mjestu s 327 tisuća putnika ili 8 posto više, a isti porast bilježi i Zračna luka Zagreb s 277,4 tisuće putnika.

Kroz pulsku zračnu luku u srpnju je prošlo 85,4 tisuće putnika, što je 9,1 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Nešto manje putnika (82 tisuće) bilo je u zadarskoj zračnoj luci koja time upisuje minus od čak 17 posto, što je ujedno i najznačajniji pad među tri luke s manje putnika u ovogodišnjem srpnju.

Zračna luka Rijeka na Krku s druge strane bilježi sličan postotak, ali rasta, od 17,5 posto s 32,2 tisuće putnika u srpnju, a daleko najveći rast, od 22 posto u odnosu na lanjski srpanj, ali na manjoj bazi imala je Zračna luka Osijek s nešto malo više od 4.600 putnika.

Blizu dvije tisuće putnika bilo je u Zračnoj luci Brač čime je zabilježila neznatni pad od 0,2 posto u odnosu na lanjski srpanj.

Podaci DZS-a pokazuju da listu top 10 zemalja s najvećim ostvarenim prometom putnika u hrvatskim zračnim lukama u ovogodišnjem srpnju tradicionalno predvodi Njemačka, a slijede Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška, Francuska i Švedska.

Promet tereta na hrvatskim zračnim lukama u srpnju je na mjesečnoj razini porastao za 9,4 posto, na 755 tona, dok je na razini sedam mjeseci tereta bilo 2,2 posto manje ili ukupno 4.301 tonu.