HAKOM: Naknade za roaming neće u potpunosti nestati

Biznis 28. lis 201516:41 > 16:42
Pixabay

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) i vodeća tri telekoma u Hrvatskoj - Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska - ocjenjuju da će nova europska direktiva o roamingu imati negativne financijske učinke na cijelu industriju, a pogotovo u Hrvatskoj jer je turistička zemlja, no kažu da će se prilagoditi novim pravilima.

Europski parlament izglasao je u utorak paket zakona kojim se, između ostaloga, potpuno ukida roaming, naplata pristojbi za upotrebu mobilnih telefona u inozemstvu unutar EU od lipnja 2017. Naplata naknada za zvanje, slanje tekstualnih poruka i korištenje mobilnog interneta u inozemstvu unutar EU-a bit će zabranjene od 15. lipnja 2017. U međuvremenu, od 30. travnja 2016. naknade za roaming, koje se dodaju na cijenu plaćenu kod kuće, bit će smanjene i neće smjeti prelaziti pet centi po minuti za pozive, dva centa za SMS i pet centi po megabajtu podatkovnog prometa.

“I nakon konačnog ukidanja roaminga, naknade neće u potpunosti nestati, već će roaming po domaćim cijenama usluga ili tzv. roam like at home biti podvrgnut kriterijima poštene uporabe, što u praksi znači neku ograničenu količinu podataka i poziva koji se, po domaćim cijenama, mogu koristiti u roamingu u EU tijekom godine”, poručuju iz HAKOM-a, dodajući da će se u prijelaznom razdoblju postojeće naknade bitno smanjiti.

“U prijelaznom razdoblju od 30. lipnja 2016. do konačnog ukidanja naknada u roamingu, cijene razgovora i internetskog prometa u roamingu bi za hrvatske korisnike trebale pasti tri do četiri puta jer će se na domaću cijenu moći zaračunavati samo trenutno najviše dopuštene veleprodajne cijene”, kažu iz HAKOM-a.

Ovisno o analizi veleprodajnih cijena za roaming, koja bi trebala biti završena polovinom iduće godine, stvorit će se i pretpostavke za potpuno ukidanje naknada u roamingu, odnosno za daljnji pad cijena, pri čemu iz HAKOM-a ističu i da će se kao i do sada boriti za interese hrvatskog tržišta, uvažavajući domaće specifičnosti poput činjenice da je Hrvatska turistički receptivna zemlja u relativno kratkom razdoblju ljetnih mjeseci.

“To znači da se ne smije dogoditi da cijena usluga za strance u Hrvatskoj bude niža od troškova koje oni povlače za sobom, u što primjerice spada i dimenzioniranje mreža pokretnih komunikacija za prihvat velikog broja korisnika ljeti”, kažu iz HAKOM-a, ističući i da prije potpunog ukidanja naknada preostaje definirati i ‘fer uporabu’ kod roaminga kako ne bi došlo do zlouporaba poput ‘stalnog roaminga’, odnosno da netko koristi SIM karticu inozemnog operatora za život i boravak u tuzemstvu stalno koristeći pogodnosti ukinutih naknada za roaming.

Telekomi će se prilagoditi, ali očekuju uvjete za dugoročne investicije

Najveći domaći pružatelj telekom usluga HT povodom nove direktive o roamingu istaknuo je da pozorno prate što se događa na razini EU-a vezano uz taj zakonski tekst kojom se, kako kažu, namjeravaju odrediti pravila vezana uz postupanje s prometom pri pružanju usluga pristupa internetu i pružanje roaming usluga.

“S obzirom da će se pojedina pitanja detaljnije definirati tek u idućem razdoblju sukladno predviđenim rokovima iz teksta uredbe, nismo u mogućnosti detaljnije se očitovati o utjecaju predloženih izmjena nego u ovom trenutku možemo reći da bilo kakve promjene regulatornog okvira moraju osigurati uvjete za dugoročne investicije i slobodu inovacije te povrat troškova od strane prisutnih igrača na tržištu”, poručuju iz HT-a.

Iz Vipneta, drugog po veličini telekoma u Hrvatskoj, kažu da će implementirati sve obveze iz novih propisa u skladu sa zadanim uvjetima i rokovima, i uz punu suradnju s nacionalnim regulatornim tijelom HAKOM-om.

“U financijskom smislu uvođenje nove regulacije roaminga u EU imat će znatan negativan učinak na telekom industriju, na ukupnu vrijednost hrvatskog tržišta elektroničkih komunikacija i prihodovnu stranu državnog proračuna te će u idućem razdoblju imati utjecaja i na očuvanje razine investicijskih ciklusa”, kažu iz Vipneta, objašnjavajući to i time što se Hrvatska nalazi u skupini turizmu okrenutih članica EU koje imaju izrazitu neravnotežu između manjeg broja vlastitih građana koji odlaze u inozemstvo i velikog broja inozemnih turista koji dolaze u Hrvatsku.

“Pozitivne učinke će stoga prvenstveno osjetiti korisnici iz zemalja članica EU koji dolaze u Hrvatsku u velikom broju i isti će biti osjetno veći nego pozitivni učinci za manji broj domaćih korisnika usluga koji će koristiti usluge u roamingu, uz opće negativne učinke na domaće gospodarstvo, gospodarske pokazatelje na nacionalnoj razini, i investicijske potencijale domaće telekom industrije”, smatraju u Vipnetu.

I iz tvrtke Tele2 Hrvatska naglašavaju da podržavaju novu regulativu roaminga.

“Niže cijene omogućit će našim korisnicima da još više koriste naše usluge dok su na putu u zemljama EU, a prije samog stupanja na snagu još treba usuglasiti regulaciju na veleprodajnom tržištu te se nadamo da će regulator taj dio primjereno urediti kako bi našim korisnicima i dalje bili u mogućnosti nuditi vrlo konkurentne cijene za naše usluge”, kažu iz Tele2 Hrvatska.