Petrokemija primila pet ponuda za dokapitalizaciju

Biznis 02. stu 201515:06 > 15:07
Petrokemija

Uprava Petrokemije potvrdila je u ponedjeljak primitak pet izjava za upis novih dionica, no one su indikativnog karaktera i ne obvezuju niti davatelje izjave niti Petrokemiju.

”Uprava Petrokemije potvrđuje da je u razdoblju za iskazivanje indikativnog interesa za upisom novih redovnih dionica u novcu, stvarima i pravima u razdoblju od 2. do 23. listopada zaprimila pet izjava za upis novih dionica. Sve izjave su indikativnog karaktera te ne obvezuju niti davatelje izjave niti Petrokemiju”, navode iz Petrokemije na upit Zagrebačke burze vezan uz informacije objavljene u današnjem Večernjem listu o tome da je za Petrokemiju stiglo pet ponuda, među njima tvrtki Ina, MET i PPD.

Iz Petrokemije u odgovoru Burzi navode kako je “izvještaj o prikupljenim izjavama po javnom pozivu danas razmatrao Nadzorni odbor te je zaključio da se s društvima koja su poslala izjave obave dodatni razgovori koji će omogućiti donošenje daljnjih odluka u cilju provođenja postupka dokapitalizacije Petrokemije”.

O daljnjim postupcima u procesu Petrokemija će izvijestiti javnost, ističu iz te tvrtke.

Večernji list piše kako “prema informacijama, kako se i očekivalo, javili su se mađarski MET, inače tvrtka povezana s MOL-om, zatim Ina i PPD, a jedni i drugi imaju potraživanja od Petrokemije i već je postojala ideja da se ta potraživanja pretvore u vlasnički udjel. PPD ne bi išao sam, nego sa strateškim partnerom, a navodno bi mogao biti austrijski Borales…” Prema pisanju Večernjeg lista “pismo namjere predala je i srpska kompanija Elixir koja djeluje unutar Elixir grupe, a peti je ponuđač rumunjska tvrtka Interagro.”

Petrokemija je 2. listopada ove godine pozvala zainteresirane ulagatelje na iskaz interesa za upis novih dionica Petrokemije. Poziv se temeljio na Vladinoj odluci od 24. rujna kojom je ovlastila Ministarstvo gospodarstva da, upravljajući dionicama u vlasništvu države, na glavnoj skupštini Petrokemije glasa za prihvaćanje revidiranog plana restrukturiranja sukladno kojem bi se osigurala dugoročna stabilnost kutinske tvornice gnojiva kroz dokapitalizaciju. Time se, kako je tada istaknuo ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, spašava Petrokemija koja je godinama ostvarivala gubitke.

Prošle godine Petrokemija nije pronašla strateškog partnera, pa su Uprava i Nadzorni odbor pokrenuli program restrukturiranja i financijske konsolidacije, što obuhvaća i dokapitalizaciju. U dva kruga dokapitalizacije provedena u ljeto prošle godine upisan je kapital u iznosu od 253 milijuna kuna, a bio je planiran iznos od 500 milijuna kuna. U trećem krugu, provedenom početkom ove godine, nije bilo zainteresiranih.

Prema podacima iz devetomjesečnog financijskog izvješće, koje je Petrokemija objavila prošli tjedan, ta je kutinska tvrtka u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila ukupni prihod od 1,9 milijardi kuna, što je 18,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Gubitak u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 51,8 milijuna kuna, što je znatno manje nego u istom razdoblju lani kada je gubitak iznosio 286,82 milijuna kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.