Dužnik u CHF-u: Bog dao Lalovcu zdravlja, mada je komunist!

Biznis 13. stu 201521:31 > 21:38
N1

Uskoro, 15. studenog, bankama ističe rok za dostavu izračuna konverzije kredita u švicarcima. Klijenti još uvijek u neizvjesnosti čekaju što će u dokumentaciji pisati. Oni koji su prijedloge aneksa ugovora dobili ostali su u čudu.

“Gledajte, kad smo kupovali stanove u ovim zgradama, to je bila cijena koju niste mogli odbiti , to je bila posebna lista ‘Čačićevi stanovi’, cijena stana se kretala negdje oko 900 eura po kvadratnom metru”, kaže Vjenceslav Slijepčević, koji od svoje banke još nije dobio dugoočekivanu pošiljku s izračunom konverzije kredita u eure. Volio bi, kaže, da nikada nije podigao kredit.

“Ne vjerujem da će ova odluka biti trajna i da će nam omogućiti da ispunimo svoju obavezu”, smatra on.

Neke banke, prva među njima Erste, ubacile su anekse ugovora u kojima stoji da se sve vraća na početno stanje ako se zakon poništi. U PBZ-u su nam rekli da to nisu radili, a u RBA, da je to samo informacija koja nema pravni učinak. Razočarani Slijepčević više nikom ne vjeruje.

Nek mu bog da zdravlje, makar je komunista

“Konverzija je samo blaža varijanta da se da bankama da se izvuku, a u stvari sve je ugovore trebalo poništiti i postupiti kao što se radi u kulturnim zemljama, ne znam bi li im palo na pamet da to rade u Austriji, Njemačkoj, Italiji ili odakle su došli”, kaže on. Ogorčen je što su iskorišteni u političke svrhe, ali zahvalan ministru Lalovcu, iako ne vjeruje da će se sve riješiti u njihovu korist.

“l je donio tu odluku dao nam je tračak nade i nek mu bog da zdravlje, makar je komunista”, konstatira Slijepčević, dodajući da više “pod milim bogom nikom ništa ne vjerujem, samo ženi; žena je jedina kojoj vjerujem, a ovo sve tiha jeza” i da bi volio da je sad u nekoj kolibi i da je zadržao zdravlje.

Više pogledajte u prilogu Ivana Hrstića.