Udruga Franak objasnila kako će ometati rad banaka

Biznis 07. pro 201509:52 > 14:49
Izvor: N1

Udruga Franak će u utorak i subotu ispred banaka koje se ne pokoravaju novim pravilima o konverziji održati mirne prosvjede, kako bi omela njihov rad i upozorila na njihovo nezakonito ponašanje.

Udruga Franak najavila je za utorak, 8. prosinca blokadu poslovnice Sberbanka u Varšavskoj ulici u Zagrebu, jer smatra da ta banka čini nepravilnosti i nezakonitosti u konverziji kredita u švicarskim francima, a slične blokade za Hypo-Alpe-Adria-Bank (HAAB) i Raiffeisenbank Austria (RBA) u planu su za subotu, 12. prosinca, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Udruge Franak.

Poslovnica Sberbanka bit će blokirana tako što će klijenti s početkom u 14 sati “okupirati” šaltere, obavljati sitne uplate i postavljati pitanja o konverziji kako bi omeli normalan rad banke, rečeno je na konferenciji.

Koordinator Udruge Franak Goran Aleksić kazao je kako je Udruga zbog brojnih nepravilnosti i nezakonitosti tijekom konverzije prijavila sve banke, ali su, kako je ocijenio, Sberbank, RBA i HAAB najgore.

Te banke ne žele iz aneksa maknuti dio koji se tiče njegove eventualne ništetnosti, ukine li Ustavni sud zakon, kaže Aleksić.

Dodaje kako postoje naznake da će banke to maknuti, ali za to nema službene potvrde. Tvrdi da Sberbank i RBA u izračunima ne poštuju status klijenta dok sve tri banke potpisivanje aneksa uvjetuju uplatom manjka što bi, istaknuo je, trebalo biti predmetom dogovora banke i klijenta. Tvrdi i da banke traže dodatne instrumente osiguranja, što, kako je rekao, nije po zakonu.

Kazne od 80 do 100 tisuća kuna

“Sberbank i RBA u izračunima primjenjuju više kamatne stope, jer ne uvažavaju smanjenja kamatnih stopa klijentima banke, zaposlenicima banke, smanjenja po ugovorima s firmama te smanjenja za stanogradnju određenih naselja. Sberbank ne poštuje uvjete dogovorenog moratorija i samovoljno mijenja ugovorene marže, RBA ne priznaje kamatne stope za mlade dok HAAB ne priznaje status klijentima nekadašnje Slavonske banke” kazao je uz ostalo Aleksić.

Dodaje da se to ne bi događalo da su revizori odradili svoj posao i utvrdili točnost podataka koje su banke koristile u izračunima te najavljuje tužbe njihovoj komori, a bankama prijeti da će u slučaju neispunjavaju uvjeta koje postavlja Udruga Franak pripremiti predloške za optužne prijedloge protiv njih na temelju kojih će dužnici moći podizati tužbe na Prekršajnom sudu. Naglasio je kako kazne za kršitelje zakona po tom pitanju iznose od 80.000 do 200.000 kuna za banke odnosno od 10.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe.

Nije konkretno odgovorio na pitanje što bi klijenti banaka trebali učiniti ako sudužnici ne žele potpisati aneks ugovora.  Drugi koordinator Udruge Franak Dubravko Pokrovac rekao je kako postoji mogućnost da se subotnji prosvjedi otkažu isprave li banke u međuvremenu svoje propuste. Taj prosvjed trebao bi početi u 9 sati blokadom poslovnice RBA u Jurišićevoj te HAAB na Trgu bana Jelačića.

Predstavnici Udruge Franak kod Bandića

Predstavnici Udruge Franak u ponedjeljak su bili i kod gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, a prema priopćenju Ureda gradonačelnika na sastanku u Gradskoj upravi bilo je riječi o radu udruge i problemima s kojima se susreću u svakodnevnom poslovanju.

Regionalni koordinator Udruge Damir Šlogar tom je prilikom rekao da su najveći izazovi s kojima se susreću nedostatak primjerenog prostora te problem financiranja.

Gradonačelnik Bandić, također član Udruge, rekao je kako je Franak udruga od posebnog značaja za građane te uputio predstavnike da se prijave na sljedeći javni natječaj za dodjelu prostora, najavivši kako će im grad ustupiti prostor Tribine grada Zagreba za održavanje skupova.