Apple otpustio direktora zbog mizoginih komentara

Biznis 18. svi 202108:04
Izvor: DON EMMERT/AFP FILES/AFP/Ilustracija

Apple se prošli tjedan razišao s novim zaposlenikom nakon što su tisuće radnika podnijeli peticiju kompaniji da istraži kako je zaposlila tog čovjeka, koji je prethodno objavio autobiografiju za koju se tvrdi da sadrži mizogine izjave.

Antonio García Martínez, bivši direktor za ciljanje oglasa na Facebooku, autor autobiografije iz 2016. “Chaos Monkeys: Opscene Fortune and Random Failure in Silicon Valley”, pridružio se Appleovom odjelu za oglase u travnju, stoji na njegovom LinkedIn profilu, piše CNN.

Knjiga Garcíje Martíneza bilježi njegov život na tehnološkoj sceni na području San Francisco od 2010. do 2014. Karijeru je započeo kao kvantitativni strateg za Goldman Sachs, potom je prešao u Silicijsku dolinu, gdje je na kraju pokrenuo tehnološki startup za oglase AdGrok, kojeg je kasnije prodao Twitteru. Za Facebook je radio od 2011. do 2013. godine. Uz svoju knjigu, García Martínez pisao je za razne publikacije poput Wireda.

Prošlog tjedna je Business Insider zapazio novo radno mjesto Martíneza, pozivajući se na njegov LinkedIn profil. Do utorka navečer, neki su zaposlenici Applea počeli s cirkulacijom internog “pisma zabrinutosti”, navodeći nekoliko Martínezovih odlomaka “Chaos Monkeys” kao problematične. U pismu, do kojeg je došao CNN Business, zaposlenici tvrde da su ti odlomci u izravnoj suprotnosti s Appleovom politikom uključivosti.

Da bi istaknuli svoju poantu, autori pisma o kojem je tehnološka web stranica The Verge prvi put izvijestila u srijedu, nakon što je skupilo više od 2000 potpisa zaposlenika, uključuje izvatke iz njegovog djela.

“Većina žena u Zaljevu San Francisca meka je i slaba, razmažena i naivna, unatoč tvrdnjama o svjetovnosti i općenito puna sranja”, stoji u jednom odlomku iz “Chaos Monkeys”. “One gaje samozatajni feminizam i neprestano se hvale svojom neovisnošću, ali dogodi li se epidemija kuge ili strana invazija, postale bi upravo ona vrsta beskorisne prtljage koju biste zamijenili za kutiju naboja za sačmaricu ili spremnik dizela”, piše nadalje Martínez.

Još jedan odlomak iz knjige naveden u pismu detaljno opisuje financiranje startupa i uključuje ovu rečenicu: “Da napravimo analogiju, ograničeno ulaganje je kao da zavodim pet žena jednu za drugom, dok je zatvoreno ulaganje kao da moram pet žena uvjeriti da spavamo u šestero”.

“Duboko smo zbunjeni onim što ovaj angažman znači za Appleovu predanost uključivosti, kao i stvarni i neposredni utjecaj na one koji rade u blizini gospodina Martíneza. To dovodi u pitanje dijelove našeg sustava uključivosti u Appleu, među ostalim sastanke o zapošljavanju, provjere prošlosti i naš postupak kojim osiguravamo da je postojeća kultura uključivosti dovoljno jaka da izdrži pojedince koji ne dijele naše inkluzivne vrijednosti “, stoji u pismu.

U pismu se od kompanije zahtijeva da istraži kako su Martínezovi “objavljeni stavovi o ženama i ljudima drugih rasa propušteni” u procesu zapošljavanja, te da se donese “jasan plan djelovanja kako se to ne bi ponovilo”.

“S obzirom na povijest gospodina Martíneza u objavljivanju otvoreno rasističkih i seksističkih primjedbi o svojim bivšim kolegama, zabrinuti smo da će njegova prisutnost u Appleu doprinijeti nesigurnom radnom okruženju za naše kolege, kojima prijeti javno uznemiravanje i privatno zlostavljanje”, stoji nadalje u pismu.

Martínez nije odmah odgovorio na zahtjev CNN-a za komentarom, premda se činilo da je vidio izravnu poruku poslanu na njegov profil na Twitteru.

CNN Business recenzirao je “Chaos Monkeys” u lipnju 2016., napisavši tada se knjiga čini poput čitanja četverogodišnjih objava prezrenog čovjeka.

Iako su zaposlenici u tehnološkim kompanijama poput Googlea i Facebooka posljednjih godina povremeno javno i glasno govorili o pitanjima koja se odnose na unutarnju kulturu, ova je epizoda rijetka pojava neslaganja među Appleovom radnom snagom. Brojni zaposlenici Applea u srijedu su se oglasili na Twitteru, ističući kako je važno da kompanija riješi situaciju.

“Podupirem ovo pismo, nasuprot nekoj drugoj metodi, zato što se načelno uzdam u Appleovu kulturu, te u to da će vodstvo kompanije učiniti pravu stvar, ali ovo je bilo potpuno kontradiktorno tom povjerenju i tim osjećajima”, rekla je za CNN Appleova inženjerka Cher, koja nije željela otkriti svoje prezime.

Do srijede navečer Apple je CNN Businessu potvrdio da García Martínez više ne radi u Appleu. “U Appleu smo uvijek nastojali stvoriti inkluzivno, gostoljubivo radno okruženje na kojem se svakoga poštuje i prihvaća. Ponašanju koje omalovažava ili diskriminira ljude ovdje nije mjesto”, rekao je glasnogovornik Applea, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar