Alarmantno izvješće: Rekordne veleprodajne cijene plina u Europi!

Biznis 21. sij 202210:12 > 10:46
N1

Veleprodajne cijene plina u EU-u u trećem su kvartalu prošle godine porasle na rekordne razine, kaže se u tromjesečnom izvješću Europske komisije (EK) o tržištu plina objavljenom ovaj tjedan.

Komisija navodi kako su uočeni trendovi u oštrom kontrastu u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, te da isto to vrijedi i za električnu energiju.

Što se tiče tržišta plina, izvješće opisuje kako su veleprodajne cijene plina tijekom trećega lanjskog tromjesečja u Europi nastavile naglo rasti popevši se na 85 eura za megavatsat (€/MWh) do kraja rujna – razinu koja se rijetko viđa na europskim čvorištima. Tako visoke veleprodajne cijene rezultirale su skokom veleprodajnih cijena električne energije, a onda i značajnim povećanjem maloprodajnih cijena, kaže se u izvješću.

VEZANE VIJESTI

Tromjesečno izvješće o tržištu električne energije ističe da je potrošnja u EU-u u trećem tromjesečju 2021. porasla na onu u istom razdoblju 2019., tj. prije pandemije, što je potaknuto stabilnim gospodarskim oporavkom i ublažavanjem ograničenja. Potrošnja u cijelom EU-u porasla je u trećem lanjskom kvartalu na godišnjoj razini za 3%, zahvaljujući oporavku industrijske i radne aktivnosti.

Međutim, gospodarski oporavak nakon glavnog udara pandemije izazvao je eksploziju svjetskih cijena plina i značajno poremetio globalne opskrbne lance te doveo do rekordnih cijena električne energije na europskim tržištima. Europska referentna cijena električne energije u prosjeku je u trećem tromjesečju prošle godine iznosila 105 €/MWh, što je 211% više nego u istom razdoblju 2021. godine i 164% više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Rast cijena plina zaustavio je i napuštanje ugljena, povećavajući proizvodnju struje u elektranama na ugljen unatoč rastu cijena ugljičnih emisija.

Izvješće pokazuje i da je potražnja za vozilima s električnim punjenjem nastavila rasti na valu potpora i poticaja za kupnju u sedamnaest država članica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.