Izvršna direktorica Vijesti u NO-u Svjetske udruge novina i novinskih izdavača

Biznis 21. lip 202210:15
Izvor: Boris Pejović/Vijesti.me

Izvršna direktorica ND "Vijesti" i TV Vijesti Marijana Bojanić izabrana je za novu članicu nadzornog odbora Svjetske udruge novina i novinskih izdavača (World Association of News Publishers- WAN-IFRA).

WAN-IFRA je globalna organizacija svjetskih izdavača, sa sjedištem u Parizu, čija je misija zaštita prava novinara i izdavača širom svijeta da upravljaju nezavisnim medijima.

Osim Bojanić, na godišnjem sastanku Udruge izabrano je još 10 članova odbora, između ostalog iz Sjedinjenih Američkih Država, Egipta, Kolumbije, Indije, Libanona, Kenije, a članovi nadzornog odbora su između ostalih i direktori Der Standarda (Austrija), Frankfurter Algemeine Zeitunga (Njemačka), BBC-ja (Ujedinjeno Kraljevstvo).

“Članstvo u nadzornom odboru ovako značajne svjetske organizacije je velika čast za Crnu Goru, Vijesti i mene osobno. Tiskani se mediji već godinama suočavaju s poteškoćama u funkcioniranju, od kojih su najveći globalni pad tiraža, enormni skok cijene papira i njegova otežana nabava. Pad prihoda, a rast troškova neminovno dovodi i do smanjenja broja zaposlenih u redakcijama širom svijeta. S druge strane – portali renomiranih medijskih kuća imaju nelojalnu konkurenciju koja preuzima medijske sadržaje stvarane u ozbiljnim redakcijama i koja ugrožava poslovanje, a samim time i sadržaj koji treba biti od interesa javnosti. Ovo nisu problemi s kojima se suočava samo Crna Gora, nego mediji širom svijeta. Zato članstvo u nadzornom odboru ove organizacije vidim kao priliku da zajednički radimo u najboljem interesu javnosti koja ima pravo znati pravovremenu, točnu i provjerenu informaciju, a njih je moguće dobiti isključivo od ozbiljnih redakcija koje se pridržavaju etičkih kodeksa i pravila struke”, kazala je Bojanić tim povodom.

Kako su istaknuli u priopćenju tog WAN-IFRA-e, promjene u upravnom odboru signaliziraju stalnu posvećenost WAN-IFRA-e da ispuni svoj strateški plan za različitost i inkluziju započet 2017. i osiguravaju da Udruga ima dodatne vještine i iskustvo podržati budući razvoj u različitim djelovima svijeta.

“Današnje priopćenje unapređuje naše stalne napore da proširimo stručnost i raznolikost našeg odbora i potvrđuje da sve veći broj žena zauzima visoke pozicije u medijima. Međutim, daleko smo od pariteta kojem težimo kao industrija. Nadam se da će ovi i budući izbori voditi put“, kazao je izvršni direktor WAN-IFRA Vincent Peyrègne.

Odjel za slobodu medija WAN-IFRA-e promovira jednakost, sigurnost i stabilnost kroz portfelj poslova povezan s medijima u više od 25 zemalja.

WAN-IFRA ima globalnu mrežu od tri tisuće izdavačkih kompanija i tehnoloških poduzetnika, te 60 izdavačkih udruženja koje predstavljaju 18 tisuća publikacija u 120 država svijeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar