Ostojić: Na turističku sezonu gledati sa zadovoljstvom, ali nikako s euforijom

Ekonomija 11. srp 202215:45 0 komentara
Ivo Cagalj/PIXSELL/Ilustracija

Na turističku sezonu treba gledati sa zadovoljstvom, ali nikako s euforijom, zaključak je to sa sastanka ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac s predstavnicima Hrvatske udruge turizma (HUT), koji je u ponedjeljak održan u Poreču.

Po riječima ministrice Brnjac, na sastanku se razgovaralo o dosadašnjem dijelu turističke godine, pri čemu je Hrvatska trenutno na 95 posto noćenja iz 2019. godine, dok Istra ostvaruje rast od tri posto u dolascima i noćenjima.

“Razgovarali smo i o izazovima s kojima se suočava cijeli svijet, a s obzirom na globalne izazove i poskupljenje cijena energenata, zelena i digitalna tranzicija postaje imperativ poslovanja i u turizmu. Mnogi hotelski objekti već su to i prepoznali te vjerujem kako će i osigurana bespovratna sredstva u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti dodatno potaknuti tu nužnu tranziciju”, istaknula je Brnjac.

PROČITAJTE JOŠ

Dodala je kako se raspravljalo i o nedostatku radne snage u turizmu te načinima kako dodatno poboljšati procese za iduću godinu.

“Vlada je do sada snažno stajala uz turistički sektor te ćemo zajednički i u budućnosti tražiti rješenja za sve nove izazove koji će se naći pred svima nama” – poručila je ministrica Nikolina Brnjac.

Predstavnici članica Hrvatske udruge turizma izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim tijekom turističke godine, kao i činjenicom da su im na raspolaganju bespovratna sredstva koja će im dodatno pomoći u razvoju visokokvalitetne turističke ponude.

“Mislim da na brojke treba gledati sa zadovoljstvom, ali nikako s euforijom. Situacija je različita u različitim dijelovima zemlje. Zadovoljni smo onim što je do sada učinjeno, međutim jedno su fizički pokazatelji, a drugo su neto financijske brojke. Prihodi rastu jednoznamenkastim brojkama, a troškovi dvoznamenkastim”, naglasio je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, dodavši kako poseban utjecaj na rast troškova ima cijena električne energije.

Upravo iz tog razloga, naveo je on, napravljeno je istraživanje u sklopu kojeg je simulirana situacija, u kojoj, da svim kompanijama ove godine ističe ugovor s HEP-om i da potpisuju novi, to novo opterećenje bi iznosilo milijardu kuna.

“Ukupna dobit sektora iznosila je 1,1 milijardu kuna pa bi samo ta nova cijena struje pojela kompletnu dobit sektora. Mi svakodnevno komuniciramo s Ministarstvom, radimo na pokušaju kreiranja rješenja i imamo razumijevanja da nismo jedini koji imaju probleme jer je cijelo gospodarstvo Europe u problemima. Dosta zemalja u Europskoj uniji kreiralo je kratkoročne mjere i pomoglo gospodarstvu u kratkom roku i zato se nadamo da će i naša Vlada, kao što je sjajno reagirala s mjerama očuvanja radnih mjesta za vrijeme pandemije, i sada brzo pronaći rješenja”, zaključio je direktor HUT-a Veljko Ostojić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!