N1 doznaje: Danas odluka u Amsterdamu, Vujnovac najveći suvlasnik Fortenove?

Biznis 18. kol 202208:26 > 09:442 komentara
Izvor: Borna Filic /Pixsell

Kako N1 doznaje, danas u 10 sati održat će se u Amsterdamu skupština suvlasnika Fortenova grupe, takozvanih imaoca depozitarnih potvrda. N1 je imao uvid u predloženi dnevni red, čiju su nam vjerodostojnost potvrdila dva neovisna izvora. Skupština se održava u prostorijama jedne od najvećih nizozemskih odvjetničkih kuća.

Prva i ključna točka skupštine predviđa odobrenje neimenovanom poduzeću iz sustava Fortenova grupe da isplati rusku Sberbank, koja u ovom trenutku ima 43% udjela.

Implikacije takve odluke su brojne, ali možda najvažnija je ta da, budući da vlastiti udjeli koje “u trezor” otkupi sama kompanija ne nose pravo glasa, najveći pojedinačni suvlasnik Fortenova Grupe barem privremeno postaje Pavao Vujnovac. On, naime, u ovom trenutku drži najmanje 29% kompanije. Vujnovac, lokalni partner ruskog Gazproma, posljednjih se dana u javnosti intenzivno spominjao zbog afere Dijamanti, odnosno zbog pokušaja da u zemlju unese 500.000 eura vrijednu dijamantnu ogrlicu bez plaćanja carine i poreza.

Što će biti s dionicama Sberbanka nakon što ih otkupi sama Fortenova, u ovom trenutku nije jasno. Iako u materijalima za skupštinu stoji da je riječ o privremenoj operaciji, odnosno o privremenom držanju prije daljnje prodaje, detalja nema. Moguće je da će sama Fortenova poslužiti kao tampon zona i isplatiti Ruse umjesto budućeg kupca koji ne može ili ne želi poslovati sa Sberbankom. No moguće je i da kompanija odluči te udjele poništiti, pa bi Vujnovac trajno ostao najveći suvlasnik. U svakom slučaju, mađarskog oligarha Jellineka, bliskog Orbanu, koji je u jedno vrijeme predstavljan kao spasitelj Fortenove, više nitko ne spominje.

Nejasno je i kako Fortenova misli financirati ovu operaciju, za koju u materijalima predviđaju da bi mogla stajati čak 500 milijuna eura, budući da i sama mora najkasnije sljedeće godine refinancirati više od milijardu eura dugoročnih obaveza nastalih prilikom nagodbe. Hoće li netko već sada posuditi ta sredstva poprilično zaduženoj kompaniji i pod kojim uvjetima, nije vidljivo u materijalima.

Skupštini se predlaže i izbor Fabrisa Peruška i njegovih suradnika na novi, produljeni mandat od čak 6 godina. U Upravi će sljedećih 6 godina ostati i sam Pavao Vujnovac. Uprava bi dobila i brojne proširene ovlasti, poput toga da samostalno raspolaže imovinom vrlo visoke vrijednosti, ali i da tijekom ove ili sljedeće godine pripremi izlazak na burzu kroz inicijalnu javnu ponudu dionica nekih kompanija iz sastava Fortenova grupe. Koje bi to kompanije mogle na burzu nije navedeno, ali jasno je da je Jamnica jedan od najizglednijih kandidata.

Obzirom na to da ruski suvlasnici ne mogu zbog sankcija glasati na današnjoj skupštini, dobro upućeni insajderi ne očekuju iznenađenja. Komentar smo zatražili i od Fortenova grupe, i objavit ćemo ga čim ga dobijemo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar