Zaposlenici Ryanaira i EasyJeta najavljuju štrajkove u pet europskih država

Biznis 21. lip 202216:45 0 komentara
Ryanair
N1

Više europskih sindikata kabinskog osoblja Ryanaira pozvalo je na štrajk sljedeći vikend u Francuskoj, Španjolskoj, Belgiji, Italiji i Portugalu, dok španjolski sindikat poziva i na devet dana štrajka u srpnju u EasyJetu, piše u utorak agencija France presse.

Zaposlenici irskog niskobudžetnog prijevoznika trebaju stupiti u štrajk u subotu i nedjelju kako bi zatražili “provedbu radnog prava i plaćanje dodatnih sati rada”, objavio je francuski sindikat (SNPNC).

“Kompanija ne poštuje ni vrijeme odmora kakvo je predviđeno zakonodavstvom o civilnom zrakoplovstvu”, rekao je izaslanik osoblja SNPNC-a Damien Mourgues.

Na dane 12. i 13. lipnja, štrajk je već prouzročio otkazivanje četvrtine letova Ryanaira u Francuskoj, što je oko četrdeset letova.

U Španjolskoj sindikati USO i SITCPLA pozivaju osoblje Ryanaira na štrajk od 24. lipnja do 2. srpnja.

I oni traže provedbu “temeljnog radnog prava” i “pristojne radne uvjete za sve radnike”.

Radnici britanske tvrtke EasyJet također su bijesni, a sindikalna organizacija USO predviđa devet dana štrajka u srpnju u zračnim lukama u Barceloni, Malagi i Majorci.

Po sindikatu, “osoblje EasyJeta u Španjolskoj trenutno ima temeljnu plaću od 950 eura” mjesečno, što je najniže od svih baza u Europi.

U Portugalu, osoblje Ryanaira poziva na štrajk 24. i 26. lipnja kako bi izrazili prosvjed protiv pogoršavanja uvjeta rada, kao i u Belgiji.

U Italiji, štrajk u Ryanairu predviđen je 24 sata u subotu 25. lipnja. Tamo piloti i kabinsko osoblje traže plaće “koje su u najmanju ruku usklađene s minimalnim plaćama predviđenim nacionalnim ugovorom za zračni promet” u njihovoj zemlji.

S obnovom zračnog prometa nakon zatvaranja zbog koronavirusa, brojne kompanije moraju otkazivati letove zbog manjka djelatnika, a više zračnih luka je u kaosu jer ne mogu apsorbirati povećan broj putnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.