Zorić: Bez reformi sustava koji su gutači novca naravno da nećemo uspjeti

Biznis 04. svi 202217:34 > 19:351 komentar

Inflacija i dalje buja, cijene rastu, ali od eura se ne odustaje. U HUP-u misle da u ovoj sveopćoj kriznoj situaciju dodatno treba rastereti rad i plaće. Zato su predložili svoju poreznu reformu, koja među ostalim, podrazumijeva podizanje neoporezivog dijela plaće na 5000 kuna, ali dodatno smanjivanje doprinosa na mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Ministar financija načelno nema ništa protiv, ali podsjeća na neke preduvjete. Upravo one u kojima smo najslabiji - strukturne reforme.

“Dobro je da je ministar vrlo brzo primijetio što je sve predloženo. Mi smo te prijedloge iznijeli nakon višemjesečnih priprema sa širokim krugom suradnika. Mislim da smo dobro oblikovali i ohrabrujuće je da je odmah primijećeno. Mogu se složiti s ministrom da neke stvari neće biti moguće provesti bez strukturnih reformi, ali ovo nije prva refoma za koju mi govorimo da je treba provesti”, rekao je glavni direktor HUP-a Damir Zorić u Newsroomu.

VEZANA VIJEST

“Reforme socijalnog, mirovinskog, zdravstvenog… Bez preustroja sustava koji su gutači novca, koji naprosto stvaraju gubitak na gubitak naravno da nećemo uspjeti. Obveza je države da takvo što provede jer samo država takvo što i može provesti”, dodaje.

“Hrvatska nema pretjerano veremena za čekanje”

Zorić kaže da su u HUP-u čuli najavu reforme zdravstva od ministra Beroša, ali “čekamo kada će se takvo što početi raditi”.

“Hrvatska nema pretjerano veremena za čekanje, dragocjeno vrijeme nam teče u nepovrat. Zbog svakog koji bi za višu plaću ostao, zbog svakog koji bi zbog više plaće dolazio, zbog konkurentnosti Hrvatske, mislimo da je čim prije nužno pristupiti strukturnim reformama i nastaviti s ovim u poreznom kako bi se rastereitila bruto cijena rada i kako bi se konkretno plaće zaposlenih povećavale”, rekao je Zorić.

Naglašava važnost većih plaća “jer poduzeća moraju ostati konkurentna, a konukrentna su ona u kojima rade zadovoljni ljudi, a to su oni koji imaju veće plaće”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar