Recept: Baklava s bademima

Cooking 04. lis 202017:30 > 17:47
Shutterstock

Malo drugačija baklava.

Sastojci:

– 1 pakiranje tankih kora za baklavu

Nadjev:

– 250 g maslaca

– 200 g badema

– 80 g  suhog grožđica

– 1 ribani muskatni oraščić

Sirup:

– 300 g šećera

– 500 ml vode

– 1 vanilin šećer 

– sok od 1 limuna

Priprema: 

Lim veličine 30×15 centimetara prelijte rastopljenim maslacem i složite na dno četiri do pet kora,  pa svaku poprskajte istopljenim maslacem.

Svaku koru pospite mješavinom mljevenih badema, suhih grožđica i ribanog muskatnog oraščića sve dok ne potrošite nadjev.

Na samom kraju složite preostalih četiri do pet kora.

Prije pečenja izrežite nožem baklavu u obliku romba ili kocke, prelijte rastopljenim maslacem i stavite u pećnicu na oko 200 stupnjeva. Pecite dok baklava ne dobije lijepu rumenu boju.

Pečenu baklavu nakon vađenja iz pećnice prelijte ohlađenim sirupom i ostavite oko dva sata da upije sirup.

Sirup pripremite tako što ćete šećer, vanilin šećer i vodu dobro prokuhati i dodati sok od limuna.

Dobar tek!