Recept: Posna pita s porilukom

Cooking 14. pro 202009:55 > 09:55
Shutterstock

Ukusna pita za dane posta.

Sastojci:

– 500 g poriluka

– 1 srednja mrkva

– 150 g riže

– sol, papar

– 100 ml mineralne vode

– 100 ml ulja

– 500 g kora za pitu

Priprema:

U zdjelu staviti opranu rižu s malo soli, nalijte vodom i kuhajte, dok se riža ne skuha, ali nemojte da vam prekuha. Procijedite i stavite rižu na stranu, prethodno rastresti vilicom.

U veću i dublju tavu sipati nekoliko žlica ulja. Poriluk očistite i operite, pa narežite napola, stavite u tavu i pržite na umjerenoj temperaturi.

Zatim dodajte jednu naribanu mrkvu i nju propržite s porilukom. Posolite i popaprite po ukusu.

Dodajte skuhanu rižu i povežite s porilukom.

Uzmite jednu koru, poprskajte ju mineralnom vodom i uljem, pa punjenje namažite svugdje po kori. Onda stavite drugu, pa treću koru, na isti način je punite.

Zarolajte, pa ih stavite u pleh, koji ste obložili papirom za pečenje.

Ponovo premazati smjesom od ulja i kisele vode. Posuti po želji sa sezamom.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata ili dok ne porumeni.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.