Savršeno pašu uz pivo: Recept za hrskave loptice od mesa i krumpira

Cooking 08. ruj 202209:03 0 komentara
Shutterstock

Mesne loptice uobičajen su mali zalogaj u Nizozemskoj koji se služi u barovima uz pivo, s kojim fantastično pašu.

Bitterballen se najčešće rade od junetine koja se oblikuje u kuglice i potom prži dok ne postane hrskava. Neki će kuhari u smjesu dodati gljive i krumpir, drugi će ih izostaviti, a umjesto majoneze i chillija omiljene su i sa senfom.

Sastojci za bitterballen:

3 žlice maslaca

100 g luka
100 g šampinjona
200 g mljevene junetine
40 g brašna

250 ml mlijeka
400 g krumpira
2 žličice muškatnog oraščića
2 žličice soli

1 žličica bijelog papra
1/2 žličice šećera
40 g sira (cheddar)
ulje za prženje

2 šalice panko krušnih mrvica
3 jaja

Umak:

2 žlice majoneze

2 žlice čili umaka po izboru

Priprema bitterballena:

Krumpir skuhajte pa zgnječite u pire.

Otopite maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Pirjajte sjeckani luk dok ne postane proziran. Dodajte sitno sjeckane (ili grubo izmiksane) gljive i pržite dok ne uvenu. Zatim dodajte mljevenu junetinu i pržite dok ne prestane biti ružičasta. Dodajte brašno i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Polako ulijevajte mlijeko i nastavite miješati dok umak ne postane gust i gladak.

Dodajte pire krumpir, muškatni oraščić, sol, papar, šećer i naribani cheddar. Dobro promiješajte i kuhajte dok se umak ne reducira. Ugasite vatru i ostavite sa strane.

Oblikujte loptice: Uzmite žlicu smjese i oblikujte lopticu. Uvaljajte je u krušne mrvice, zatim jaja koja prethodno umutite vilicom i na kraju uvaljajte u mrvice.

Zagrijte ulje pa pržite loptice u vrućem ulju dok ne porumene i postanu hrskave. Ocijedite ih na rešetki. Poslužite s umakom od majoneze i čilija, piše Pun kufer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!