Brzi vegetarijanski recepti: Isprobajte tri ukusna jela u kojima ćete uživati

Cooking 16. ruj 202215:41
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Vegetarijanci su osobe koje ne jedu meso niti mesne prerađevine, ali se na njihovom meniju mogu naći prehrambeni proizvodi koji su nastali od životinja. Vegetarijancima je lakše nego veganima pronaći brze vegetarijanske recepte jer se u posljednje vrijeme može lakše naći namirnice koje mogu koristiti kao zamjena za meso.

Meso i mesni proizvodi važni su zbog vitamina, proteina i minerala poput željeza, kalcija, cinka i vitamina D kao i omega-3 masnih kiselina. Nedostatak ovih minerala u tijelu može izazvati anemiju, vrtoglavice ili slabost te probleme sa štitnjačom. Da bi to izbjegli, možete pripremati brze vegetarijanske recepte s tofuom, sojom, žitaricama i slično kako bi i dalje održavali dostatnu razinu navedenih minerala u organizmu.

Vegetarijanci mogu jesti ribu i školjke, a u tom slučaju se nazivaju pesketarijanci, dok postoje i oni koji ponekada jedu meso, a oni se nazivaju fleksitarijanci. S obzirom na različite podjele, u nastavku donosimo brze vegetarijanske recepte te brze vegetarijanske recepte s ribom – za one koji ih konzumiraju.

Brzi vegetarijanski recepti

Kod pripreme jela, vegetarijanski recepti mogu sadržavati bilo koje povrće po želji, najbolje svježe i sezonsko. Uz to se u u tim receptima mogu naći tofu, sejtan, tempeh kao zamjena za meso. Neizostavne namirnice su i leća, slanutak, grašak, grah, orašasti plodovi, riža i tjestenina. Vegetarijanski recepti mogu uključivati mlijeko, no samo biljno, a ne ona životinjskog porijekla.

U nastavku donosimo najbolje, ukusne i brze vegetarijanske recepte.

Pita od povrća

Potrebni sastojci:

– tri mrkve

– jedan celer

– dvije tikvice

– jedan luk

– tri režnja češnjaka

– tri jaja

– žlica peršina

– žlica brašna

– oko 10 grama polutvrdog sira

– maslinovo ulje

– sol, papar i začini po izboru

Priprema:

Povrće očistite, mrkvu i celer naribajte ili narežite na malene kockice. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Stavite luk i češnjak na malo luka pa pržite oko dvije minute, a onda na to dodajte mrkvu i celer. Držite tako na vatri uz miješanje oko 10 minuta.

U zdjelici pored pomiješajte cijela jaja i sve navedene ostale sastojke. Sir narežite na kockice ili naribajte. Dodajte i začine po želji.

Povrće maknite s vatre i ostavite oko pet minuta da malo odstoji, a onda u to brzim miješanjem dodajte ranije umućena jaja sa začinima i ostalim sastojcima. Sve dobro promiješajte. Smjesu prelijte u vatrostalnu posudu koju ste ranije pripremili stavljanjem papira za pečenje.

Stavite peći na oko 15 minuta na 180°C. Po želji na vrhu posipati sirom prije kraja pečenja. Ostavite da se hladi pa režite na ploške. Ovaj brzi recept se može poslužiti uz malo vrhnja.

Wok s povrćem i slanutkom

Potrebni sastojci:

– tikvica

– dvije mrkve

– tri veće rajčice

– tri paprike

– manji patlidžan

– oko 50g kelja

– 150 grama slanutka

– 100 grama kukuruza

– 100 grama leće

– 100 grama svježih šampinjona

– maslinovo ulje

– začini po želji

– sol

Priprema:

Kod pripreme ovog brzog vegetarijanskog recepta najviše će vam vremena otići na pripremanje povrća stoga preporučujemo da sve povrće koje možete ribate, a drugo režete na trakice. Povrće očistite pa naribajte ili narežite na tanke trakice.

U wok tavu stavite malo maslinova ulja pa prvo mrkvu, celer, patlidžan, a onda ostalo povrće. Gljive dodajte oko pet minuta nakon. Po potrebi dodajte malo obične ili kokosove vode (pola

čaše) no najbolje bi bilo da povrće pusti svoju tekućinu i u tome se dinsta. Dodajte i začine po želji te malo soli.

Nakon oko 10 minuta dodajte slanutak, leću i kukuruz iz konzerve pa promiješajte i držite tako na vatri još maksimalno pet minuta. Povrće možete i ranije završiti ako volite da bude hrskavije.

Za kraj još začinite po potrebi i to je sve. Uz ovo jelo možete pripremiti i bijelu rižu ili rezance.

Tjestenina s domaćim pesto umakom

Potrebni sastojci:

– pola šalice pinjola

– 2 češnja češnjaka

– maslinovo ulje

– dvije šalice svježeg bosiljka

– dvije pune žlice sitno naribanog parmezana

– tjestenina

– malo soli

Priprema:

Stavite kuhati tjesteninu u vodu s malo soli, a onda očistite povrće za pripremu pesta. U blender prvo dodajte pinjole dok se ne pretvore u pastu, a onda u to dodajte sitno narezani češnjak pa miksajte. Na to dodajte bosiljak i malo soli i blendajte dok sve ne bude jednolična masa. Kada je gotovo dodajte sir (možete ga miješati i ručno) te oko pola šalice ulja. Probajte pa po potrebi još posolite.

Kada je tjestenina skuhana procijedite je pa prelijte domaćim pestom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar