Fine, zdrave i jeftine: Evo zašto uvesti srdelu u redovitu prehranu

Cooking 17. srp 202216:28 > 16:28 0 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Srdele su iznimno zdrava namirnica, a riječ je o ribi iz porodice haringi (Clupeidae).

Ova nutritivno bogata riba prepuna je bjelančevina, a tu su i omega 3-kiseline koje uravnotežuju kolesterol u krvi i djeluju protuupalno kao i vitamini B skupine, koji se također u srdelama nalaze u velikim količinama, osobito vitamin B12.

Srdela je odličan izvor vitamina D i kalcija, a u značajnoj količini sadrži i fosfor, željezo, selen, magnezij i jod.

Budući da se srdela hrani planktonom i nalazi se na dnu prehrambenog lanca u moru, stručnjaci ističu kako se zbog toga u srdelama, za razliku od nekih drugih vrsta ribe, ne nakupljaju teški metali poput žive.

Zbog toga je preporuka da se ova riba što češće konzumira, a njezina je prednost i u tome što se brzo i jednostavno priprema, a cijenovno je prihvatljiva.

Pečene ili konzervirane srdele te slani fileti odlično se sljubljuju s npr. povrćem u salatama, ali i s krumpirom i tjesteninom, piše tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!