Juha od goveđih kostiju: Kuha se najmanje tri sata, a nevjerojatno je zdrava

Cooking 16. sij 202314:38
Shutterstock

Juha od kostiju, posebno goveđih smatra se gotovo lijekom. Različite kulture diljem svijeta prave ju već tisućama godina. Naime, prije više od 2500 godina, u kineskoj medicini, juha od kostiju korištena je za jačanje bubrega i potporu probavnom zdravlju. 

Dio je i hrvatske tradicijske kuhinje, a kako znamo, najčešće se kuha nedjeljom. Pristavi se već u rano jutro, skupa s mesom jer ovoj juhi treba najmanje tri sata da bi se iz kostiju “izvukle” sve hranjive vrijednosti.

Kuhajte najmanje tri sata

Za ovu su juhu potrebne kosti, juneće meso koje se kasnije najčešće jedu s pire krumpirom i sosom od rajčice ili kopra, glavica crvenog luka, nekoliko češnjeva češnjaka, mrkva, peršin, celer, paškanat, biber u zrnu, sol i žlica octa koji će iz kostiju izvući ono najbolje. Po želji se može staviti i grašak, korijen kupusa, poriluk i krumpir.

Važno je da kosti i meso stavite u hladnu vodu te stavite kuhati. Kada se na površini napravi pjena, skinite ju žlicom jer će ona inače zamutiti juhu. Crveni luk, radi boljeg okusa kratko zapecite. Mnogi to rade tako što ga prepolove, stave na aluminijsku foliju te direktno na ploču na struju ili pak na štednjak na drva. Radi intenzivnijeg okusa, i same kosti se mogu prije svega zapeći u pećnici.

Nakon što se juha prestala pjeniti, dodajte luk, crveni i češnjak, biber u zrnu, sol i žlicu octa. Da se ne bi prekuhalo, korijenasto i ostalo povrće, stavite nešto kasnije, barem sat i pol prije nego što će juha biti gotova.

Kuhajte ju na laganoj vatri, poklopljenu.

Juha se kuha najmanje tri sata, nakon čega izvadite kosti, meso i povrće. Procijedite ju te ukuhajte tjesteninu po želji. No, ako ju planirate koristiti kasnije za temeljac, ona se može kuhati i puno, puno duže, neki preporučuju čak 24 sata.

Naime, što se duže kuha, ona je hranjivija. Kosti su bogate kalcijem, magnezijem, kalijem, fosforom, željezom te sadrže protein kolagen koji se kuhanjem pretvara u želatinu koja sadrži važne aminokiseline.

Izaberite prave kosti

Upravo je želatina ta koja ovo jelo čini iznimno hranjivim. Naime, ona sadrži glutamin, aminokiselinu koja pomaže održavanju sluznice crijeva, a što posljedično utječe na imunološki sustav. Upravo su crijeva primarno mjesto za apsorpciju hranjivih tvari i kako se često kaže, prva linija obrane u našem imunološkom sustavu.

Također, kolagen pozitivno djeluje na kožu i zglobove.

Zato je kod izbora kostiju važno da one budu raznolike, ne samo “bijele”, sa srži i masnoćom u sredini jer će zamutiti juhu. Koristite one s nešto mesa, kao što su goveđe vratne kosti s puno vezivnog tkiva, kod kojih se na svakom zglobu nalazi kolagen. Uvijek gledajte nabaviti kosti od domaćih uzgajivača, a posebno su vrijedna ona iz pašnjačkog uzgoja.

Ako juhu pravite za temeljac, nakon što se ohladila, procijedite ju i izlijte u manje posude, zamrznite i koristite po potrebi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari

Vaš komentar