Kako pripremiti hranu za cijeli tjedan i uštedjeti?

Cooking 11. sij 202322:401 komentar
Pexels/Ilustracija

Plan pripreme obroka za tjedan odličan je način za uštedjeti vrijeme i osigurati da svi u vašem kućanstvu imaju zdrave obroke spremne za ponijeti u školu ili na posao, bez obzira na to koliko posla imate svaki radni dan.

Počnite tako da pogledate svoj kalendar.

Kako izgleda vaš tjedan? Imate li planove za večeru? Putujete li?

Želite pripremiti svu hranu koju ćete pojesti, ali ne više nego što ćete pojesti. Zapamtite, ovdje je cilj eliminirati bacanje hrane i novca, a ne gomilanje.

Sljedeći je korak pisanje popisa za kupnju. Možete to učiniti u aplikaciji za bilješke na svom telefonu, ali unaprijed planirajte što kuhati svaki tjedan i što vam je potrebno za to. Ne želite početi raditi mesne okruglice, a onda otkriti da nemate jaja ni krušnih mrvica i poremetiti cijeli plan.

Također, tražite hranu koja se može lako pripremiti, ali i uživati u njoj i prenamijeniti je na razne načine kako bi svaki obrok bio svjež i zanimljiv.

Novinarka portala EatThisNotThat prenosi svoj plan pripreme hrane za cijeli tjedan.

Tijekom vikenda krenula je s namjerom da napravi tri jela:

1. Prsa za sporo kuhanje

2. Pureća prsa u fritezi

3. Mesne okruglice za sporo kuhanje

Osim toga, kupila je ogromnu obiteljsku posudu s miješanim povrćem i razdvojila je u različite posude.

Doručak

“Moje prosječno jutro je šalica jogurta i banana, ili kuhana jaja ili žitarice i malo svježeg voća. Također, ukusne opcije sušenog voća poput borovnica ili brusnica izvrsne su za dodavanje jogurtu, žitaricama ili čak salatama za ručak kada nemate vremena trčati u trgovinu po svježu ponudu. Sve u svemu, ovo je bilo jednostavno jer je samo po sebi spremno za zgrabiti i otići. Držim banane na čekanju, kao i neke čašice biljnog jogurta u hladnjaku. Na čekanju imam i nekoliko omiljenih opcija žitarica”, kaže novinarka.

Ručak

“Moji ručkovi uglavnom su usredotočeni na salate, ali ne mogu vjerovati kada mi prijatelji kažu da troše više od 10 eura dnevno na salate za van u lokalnim restoranima. Kupujem zelje jedan dan u tjednu i pripremam sastojke za salatu za taj tjedan u Tupperwareu. Salate je daleko najlakše pripremiti jer ih možete napraviti puno odjednom i bit će spremne za zgrabiti i nositi na posao cijeli tjedan. Kao proteine, uključit ću pureća prsa koja sam napravila za večeru tijekom vikenda i to također podijeliti.”

Večera

Kad je riječ o pripremama večera, dodaje: “Veliki sam obožavatelj kuhanja pečenih pilećih ili purećih prsa u fritezi vikendom, a zatim ih volim koristiti za razne obroke tijekom tjedna. Također sam ovaj tjedan učinila isto s prsima i mesnim okruglicama, tako da sam za svaki obrok imala čvrstu proteinsku osnovu.”

Dodatni za pripremu obroka

Izbjegavajte suvišnost – važno je voditi računa da dobro promislite o količini hrane koju pripremate kako ne biste morali bacati hranu na kraju tjedna.

Vodite računa o mjestu na koje ćete spremiti hranu kako ne bi izgubila svježinu tijekom nekoliko dana.

Kupujte na veliko – puno se više isplati.

Prestanite to zvati ‘”ostacima” – budite kreativni i napravite nešto i od njih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari

Vaš komentar