Kompot od krušaka: Recepti za ukusan i zdrav desert koji će svi obožavati

Cooking 25. sij 202215:39 0 komentara
kompot, sok, napitak, čaj, breskva, bresvke, piće
Shutterstock/Ilustracija

Ukusne kruške pravi su slatki zalogaj koji se u kuhinji može iskoristiti na mnogo načina i u svim godišnjim dobima. Iako ne postoji ništa ukusnije i zdravije nego jesti svježe voće, odlična ideja su kompot od krušaka, pekmez, džem ili kolači s kruškama.

Kruške inače pripadaju porodici ruža i srodne su dunjama i jabukama. Postoji oko tisuću sorti koje se razlikuju po obliku, boji, veličini i okusu. Najpoznatije sorte krušaka su viljamovka, pakamova, konkord, fetelova, Santa Marija te etruska. Neke tako mogu biti mekanog i sočnog mesa, dok postoje sorte kruški koje imaju čvrsto i blago gorko meso.

Ovo voće iznimno je hranjivo i bogato te se preporučuje jesti ih kad god za to imate priliku. Postoje rane i kasne sorte što nam omogućuje da ovo zdravo voće možemo konzumirati kroz cijelu godinu. Kasne sorte mogu dozrijevati i u periodu zime, pa se tako mogu konzumirati nakon što su bile skladištene na primjerenom mjestu, a mogu se koristiti čak i nakon što su bile zamrznute. Neke sorte imaju pjege na kori, no to ne znači da nisu jestive ili da su se pokvarile, odnosno, istrulile. Prije konzumiranja saznajte o kojoj se sorti radi, tako ćete je lakše znati pripremiti za druga jela.

Nutritivna vrijednost krušaka

Ako niste sigurni biste li izradili kompot od krušaka ili jabuka, nije loše znati da su kruške odličan izvor dijetalnih vlakana koja djeluju ljekovito na probavu i cjelokupno zdravlje. Većina plodova kruške su težine oko 150 do 200 grama što obično znači da je jedna voćka dovoljna za obrok, desert ili užinu. Energetska i { ovisi o sorti, no većina sorti sadrži ove sastojke:

– vitamini A, B1, B2, C i E
– fruktoza i glukoza
– pektin i lignin (prehrambena vlakna)
– folna kiselina

– niacin
– bakar, fosfor
– kalij i kalcij
– željezo, magnezij i natrij

Svi ovi sastojci pokazuju da je kompot od krušaka dobra ideja za jesenski ili zimski desert. Kruške tako imaju brojne prednosti za zdravlje, osim što zbog količine vlakana pospješuju probavu. Većina sorti koje koristimo u Hrvatskoj su jako slatke te ih obično ne treba dodatno zaslađivati kada se koriste u kompotu od krušaka ili u kolačima. U usporedbi s jabukama, kruške sadrže više fruktoze i sorbitola te manje saharoze.

Kruška je dobra za zdravlje, i to pogotovo kod ovih stvari:

– pomažu u nošenju sa stresom zbog veće količine vitamina B
– hrane živčani sustav i održavaju zdravlje živaca

– štite organizam od slobodnih radikala
– održava razinu glukoze u krvi
– pospješuje probavu
– regulira kolesterol

– pomaže u radu srca i krvnih žila
– sudjeluju u izgradnji čvrstih kostiju i zuba
Kompot od kruške dobar je za trudnice zbog folne kiseline koju sadrži, a koja je dobra za žene. S obzirom na to da sadrži malo alergena može se davati i djeci.

Kako napraviti kompot od kruške?

Ako želite iskoristiti kruške od njih možete raditi sok, kompot od kruške, pekmez pa čak i rakiju. Najjednostavniji je ipak recept za kompot od kruške koji se može raditi na nekoliko načina. Prilikom pripreme kompota od krušaka ne preporučuje se dodavati šećer jer su ove voćke same po sebi vrlo slatke, a i bez šećera ćete dobiti zdraviji desert pogodan i za dijabetičare. Ako želite slađi desert, na oko litru vode dodaje se oko kilogram šećera.

Najbolje kruške za kompot su sorte viljamovke, obične kruške, Morettinijeva kruška te krasanka koja je posebno aromatična. Ove sorte su mekanije i intenzivnijeg okusa pa tako i ukusnije u kompotu.

Recept za kompot od kruške

Kompot od kruške je desert koji ćete teško pronaći na policama u trgovinama, stoga ga možete pokušati napraviti sami. Količina krušaka koje ćete iskoristiti ovisi o tome koliko kompota želite napraviti, no za oko pet staklenki će vam biti dovoljno oko dva do tri kilograma krušaka.

Kompot od kruške sa šećerom

Potrebni sastojci:

– 3 kilograma krušaka

– 1 litra vode
– šećer po potrebi (na litru vode dodaje se oko 200 grama šećera)

Priprema:

Kruške ogulite, očistite i narežite na komade. Kruške stavite u staklenke koje ste prethodno sterilizirali i pritisnite ih jednu na drugu. U međuvremenu prokuhajte vodu sa šećerom ili medom. Kada to zakipi stavite sa strane da se ohladi, a onda zalijte staklenke do vrha.

U lonac stavite tkaninu i staklenke na to, a onda ulijte vodu i ostavite da ključa oko 20 minuta. Osušite staklenke i stavite ih čuvati na hladno i tamnije mjesto.

Recept za kompot od kruške s limunom

Za posebno aromatičan kompot od kruške, u njega dodajte cimet i limun. Evo još jednog recepta za ukusni kompot.

Potrebni sastojci:

– 2 kilograma krušaka

– 2 litre vode
– 300 grama šećera
– žlica meda
– štapić cimeta

– vrećica vanilin šećera ili ekstrakt vanilije
– sok od dva limuna (možete dodati i kriške ako se radi o organskom limunu s čistom korom)

Priprema:

Prvo sterilizirajte staklenke, a onda operite, ogulite i očistite kruške. Narežite ih na komade pa ih stavite u posudu koju ćete preliti hladnom vodom (1litra) i sokom od limuna. Ako kod kuće imate domaći, organski limun, možete dodati i narezane kriške limuna.

U drugoj posudi pomiješajte ostatak vode sa šećerom, vanilin šećerom, medom i cimetom pa stavite kuhati dok ne zavrije. Kada zavrije dodajte kruške i kuhajte još 10-ak minuta. Procijedite sirup u zdjelu, a onda narezane kruške prebacite u staklenke. Nakon toga sirup ponovno prelijte preko narezanih krušaka tako da ostavite oko dva centimetra na vrhu posude. Poklopite posude pa ih uronite u kipuću vodu na 20 minuta na način na koji je to opisano u prethodnom receptu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!