Liker od smokve: Recept je veoma jednostavan, a okus će biti savršen

Cooking 03. lis 202215:31
Izvor: Image by Stefan Schweihofer from Pixabay

Liker se može napraviti od bilo kojeg voća. Likeri su jaka alkoholna pića koja su slatka, a mogu sadržavati razno voće ili začine i biljke. Liker od smokve će imati žućkastu boju, a za njegovu izradu se mogu koristiti svježe ili suhe smokve. Donosimo jednostavan recept kako se ovaj liker može napraviti uz pomoć votke, rakije ili ruma.

Smokve su bogate raznim nutrijentima i imaju zanimljiv okus pa će i liker od ovoga voća biti stvarno poseban.

Liker od suhih smokvi

Za izradu likera od suhih smokvi potrebno je:

– 0,5 litara votke

– 100 grama suhih smokvi

– 25-150 gr šećera ili meda

– 200 ml vode

Priprema likera od suhih smokvi

Prvo operite dobro smokve i narežite ih na manje komade i onda ih stavite u veliku staklenku. Dodajte šećera ili meda po želji, a možete dodati i mahunu vanilije koju ste prethodno narezali na nekoliko malih dijelova. Vodite računa o tome da su ove smokve puno slađe pa je za početak bolje staviti manje šećera.

Smokve zalijte votkom i stavite zatvorenu staklenku na sunčano mjesto oko mjesec dana. Povremeno pomiješajte sastojke bez da otvarate staklenku. Nakon mjesec dana uklonite staklenku sa sunca i procijedite tekući dio kroz gazu.

Ako vam fali još šećera u likeru, možete zakuhati ostatak šećera s vodom u loncu sve dok se šećer ne otopi, a onda dodati u boce s likerom. Ako vam je liker dovoljno sladak, samo dodajte vode po želji kako ne bi bio prejak.

Osim votke, možete koristiti rum ili rakiju.

Liker od svježih smokvi

Za izradu likera od svježih smokvi potrebno je:

– 1 l rakije

– 20 komada smokvi

– 150 gr šećera

– 300 ml vode

– korica limuna

Priprema likera od svježih smokvi

Prvo je važno ubrati smokvu u pravo vrijeme, kada je potpuno zrela te odmah s njom raditi liker jer je vrlo osjetljiva i već kroz par dana može biti nejestiva. Jednako tako, prije pripreme odrežite sve trule dijelove. Zakuhajte smokve u vodi u koju ste stavili i šećer.

Kuhajte sve dok ne dobijete gusti sirup te dodajte i koricu limuna u količini po želji. Pustite da se ohladi. Kada se skroz ohladilo, procijedite kroz gazu u bocu ili boce i dodajte rakiju ili neki drugi alkohol. Protresite i zatvorite bocu te pustite da odstoji oko dva dana.

Ovaj liker može stajati na tamnom mjestu i do tri godine bez da se pokvari. Jednako tako, može se koristiti i kao dodatak kolačima, ali i prije jela kao aperitiv.

Dakle, liker od smokve se može napraviti na dva jednostavna načina, a sami birate koji želite. Osim toga, za njegovu se pripremu može koristiti rakija, votka ili rum, dok se količina šećera regulira ovisno o vašim željama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar