Puno jednostavnije od ajvara: Recept za pravi starinski pinđur

Cooking 10. lis 202114:51 > 16:47 0 komentara
Leon Werdinger / Alamy / Alamy / Profimedia

Pinđur se sprema puno kraće od ajvara jer ne treba mljeti paprike.

Uz ajvar, mnogima je i pinđur omiljena zimnica. Slično se pripremaju, no neke razlike, posebno u sastojcima. Zapravo, osnovna razlika je što su u pinđuru komadi povrća, dok se za ajvar sve melje. Postoje razne varijacije s receptima, no u nastavku je onaj osnovni, starinski.

Sastojci:

– 3 kilograma paprika

– 1, 5 kilogram rajčica

– 70 mililitra jabučnog octa,

– 150 mililitra ulja,

– 50 grama šećera,

– jedna žlica soli,

– začini po ukusu (svježi ili suhi peršin, luk u granulama, bosiljak…)

Priprema:

Ovo je osnovna količina od koje ćete dobiti dvije tegle od 800 grama. Ako želite povećati ili smanjiti količinu uzmite u obzir da paprika uvijek treba biti duplo više nego rajčica.

Odaberite mesnate, zdrave crvene paprike sa ravnijom površinom, kako bi se lakše pekle. Paprike možete peći u pećnici na pek papiru, ili to možete vani, u dvorištu ako ga imate.

Nakon što ispečete paprike, u veću posudu stavite foliju, pa preko paprike i zatvorite foliju da ne ulazi zrak. Ostavite pečene paprike tijkom noći da se ohlade i omekšaju jer će se tako lakše guliti.

Ujutro ih ogulite i očistite od koštica. Paprike ne moraju ostati cijele jer ćete ih ionako narezati. Što se tiče rajčica, možete ju lagano prokuhati i oguliti pa ju nasjeckati ili samljeti.

Nakon toga uzmite veliki lonac i na dno stavite rajčice koje će pustiti vodu. Na to poslažite sjeckanu papriku, dodajte šećer, sol, jabučni ocat i ulje te sve dobro promiješajte. Sve je potrebno stalno miješati kako pri dnu ne bi zagorilo. Piđur će se kuhati oko 40 minuta.

Znat ćete da je pinđur gotov kada promiješajte i smjesa se ne vrati odmah u prvobitno stanje. Inače, piđer će, zbog vode iz rajčice, biti malo više tekuć od ajvara. Probajte te dodajte još začina ako je potrebno, piše espreso.

Sve dobro pomešate i prebacite u prethodno sterilizirane tegle. Nemojte odmah puniti tegle do vrha, prvo prekrijte dno, pustite da se tegle zapare i dodajte ostatak. dobro ih zatvorite. Tegle okrenite naopako i zamotajte u deku te ostavite preko noći da se ohlade i vakumiraju. To je to.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!