Recept: Buhtle s džemom

Cooking 19. tra 202109:23 0 komentara
Izvor: Shutterstock

Dizano tijesto punjeno domaćim džemom.

Sastojci:

– 500 g brašna

– 20 g svježeg kvasca

– 200 ml toplog mlijeka

– 100 g maslaca

– 1 jaje

– 100 g šećera

– 1 vanilin šećer

– naribana kora od pola limuna

– šećer u prahu za posipanje

Za punjenje:

– domaći džem po izboru

Priprema:

U manjoj posudi uz pomoć toplog mlijeka, brašna i šećera aktivirajte kvasac (ostavite ga na toplom).

U drugu posudu prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, ribanu limunovu koricu pa sve izmiješajte.

Zagrijte mlijeko, dodajte maslac narezan na kockice i otopite ga, skinite sa štednjaka, ohladite, pa dodajte jedno izmućeno jaje.

Dodajte pripremljene tekuće sastojke u posudu s brašnom, dodajte uzdigli kvasac, pa sve zajedno dobro zamiješajte. Mijesite dok ne dobijete sjajno, glatko tijesto koje se lako odvaja od posude.

Posudu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome da se diže najmanje 60 minuta.

Zatim tijesto stavite na pobrašnjenu površinu, kratko ga premijesite, pa ga razvaljajte i izrežite na 16 kvadrata.

Uzimajte jedan po jedan komad tijesta, napunite ga džemom, pa formirajte buhtlu koju ćete pažljivo zatvoriti sa svih strana.

Buhtle slažite u maslacem premazan pleh za pečenje i to tako da su sastavom okrenute prema dole. Buhtle slažite jednu do druge, ali ne preblizu kako bi mogle narasti.

Prekrijte krpom i ostavite buhtle rastu još najmanje 30 minuta. Prije pečenja ih premažite omekšalim maslacem.

Buhtle pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.

Malo ih ohladite, pospite šećerom u prahu, pa poslužite.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!