S vrhnjem ili bez? Ovaj recept za carbonaru je jedini koji trebate

Cooking 24. lis 202210:16 0 komentara
Bernd Jürgens / Panthermedia / Profimedia

Postoje dvije vrste ljudi na svijetu - oni koji za pripremu carbonare, popularnog talijanskog jela s tjesteninom, špekom i jajem, koriste vrhnje i oni koji to ne rade, a pritom čvrsto stoje iza svojih odluka.

Kako bi se jednom zauvijek riješila ova dilema, australska stranica Taste odlučila je stati na kraj razmiricama i otkriti jedan originalan i jedan savršen recept.

Postoji jako dobar razlog zašto se mnogi kunu u to da u carbonaru ne ide vrhnje. Naime, tradicionalna talijanska carbonara doista ne sadrži nikakvo vrhnje.

“Tradicionalno umak za tjesteninu carbonara ne sadrži vrhnje, samo jaja i sir. Sir i jaja se dodaju vrućoj, tek skuhanoj tjestenini i miješaju se dok se formira svilenkasti umak”, objašnjava urednica na portalu Taste Amira Georgy.

No, upravo nepopularno ramzišljanje dodavanja vrhnja u carbonaru oduševilo je vrhunske australske chefove koji smatraju da su pronašli najbolji recept za ovo brzo i jednostavno jelo. Georgy objašnjava da vrhnje obogaćuje umak i stabilizira jaje.

Donosimo vam njihov kontroverzni recept za carbonaru koji sadrži vrhnje.

Sastojci

– 400 g špageta

– 1 žlica maslinovog ulja

– 200 g sitnije rezane pancete ili slanine

– 2 režnja češnjaka, sitno sjeckan

– 3 jaja + 1 žumanjak

– 100 ml vrhnja za kuhanje

– 50 g ribanog parmezana za umak + za posluživanje po ukusu

– 2 žlice sjeckanog peršina

Priprema

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Za to vrijeme na vrućem ulju na srednje jakoj vatri prepržite slaninu nekoliko minuta dok ne postane hrskava. Dodajte češnjak na 30-ak sekundi pa maknite s vatre.

Jaja, žumanjak, vrhnje i parmezan dobro izmiješajte u zdjelici dok ne postane kremasto. Procijedite tjesteninu i vratite je u posudu za kuhanje. Prelijte mješavinu jaja i vrhnja, dodajte pancetu i peršin. Dobro promiješajte – može na laganoj vatri, a može i sa strane jer će vrućina tjestenine toplinski obraditi jaja.

Poslužite toplo, uz dodatak parmezana po želji.

Treba li u carbonaru dodavati vrhnje?

Ako želite tradicionalan recept, onda koristite samo jaja, pancetu, parmezan, maslinovo ulje i sir. Što se vrhnja tiče, ako pitate Talijane, dobit će negativan odgovor.

Kako postići da carbonara bude kremasta?

Trik za kremastu carbonaru je dobro izmiješati jaja kako bi se bjelanjak u potpunosti stopio sa žumanjkom i tako formirao nježan umak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!