Šparoge na salatu: Recepti za jela koja će vam pomoći da lakše mršavite

Cooking 17. velj 202215:53
Izvor: Vlastislav Macháček / Ifood SM / Profimedia

Šparoge mogu biti prava delicija i lako se pripremaju, a na našem području su dobro poznat prilog.

Na Mediteranu ima mnogo samoniklih vrsti zbog čega se od davnina uvukla na jelovnike. Među poznatijim jelima su šparoge na salatu te šparoge s jajima. Za konzumiranje se koriste cijele. Jesti se mogu sirove, kuhane, ukiseljene, pečene ili kuhane na pari.

Ova nutritivno bogata namirnica ima malo kalorija zbog čega se često nalazi na popisu hrane za gubitak kilograma. Blagotvorno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila, a može pomoći i kod probavnih problema. Neka istraživanja su pokazala kako djeluje dobro u zaštiti organizma.

Nutritivna vrijednost šparoga

Nekoliko je razloga zašto bi bilo dobro barem jednom tjedno u jelovnik uvrstiti šparoge na salatu. Prvi je svakako količina vitamina i nutrijenata koji su odlični za naše zdravlje. Šparoge na salatu najbolje bi bilo pripremati dok su sirove ili kuhane na pari. Ovakvi načini pripreme najviše omogućavaju zadržavanje svih važnih nutrijenata u biljci, a u ovoj ih je zaista mnogo.

Ovo je nutritivna vrijednost šparoga:
– voda 93%
– vitamini A, C, K, E
– folna kiselina i ostali vitamini B skupine

– prehrambena vlakna poput lignina
– fitokemikalije – beta karoten, lutein, zeaksantin
– aminokiselina asparagin
– bakar, željezo, fosfor, kalij i mangan

Za što su dobre šparoge?

Svi navedeni nutrijenti odlični su za naše zdravlje, no poseban sastojak je aminokiselina asparagin te fitokemikalije. Šparoge na salatu se mogu pripremati uz drugo bilje, a to samo poboljšava njihovu nutritivnu vrijednost. Donosimo nekoliko razloga zašto bi bilo dobro uvrstiti šparoge na salatu na tjedni jelovnik.

1. Detoksikacija organizma i smanjenje kilograma

Aminokiselina poznata je po snažnom detoksikacijskom djelovanju te pomaže u čišćenju organizma od toksina i slobodnih radikala. Jedna je od najčešćih prirodnih aminokiselina koja povoljno djeluje na živčani sistem jer održava ravnotežu te olakšava prijenos drugih aminokiselina.

Organizam u kojem nema mnogo toksina otporniji je na upale, viruse i bakterije te ima generalno jači imunitet. Ovo pomaže i kod drugih bolesti, regulaciji šećera u krvi, kod povišenog tlaka i kod pretilosti. Šparoge na salatu mogu biti odlično jelo kod osoba koje žele smanjiti višak kilograma jer djeluju povoljno na probavu. Osim što su siromašne kalorijama, sadrže i visoku količinu inulina koji je ključan u rješavanju probavnih problema. Ovaj nutrijent pomaže kod apsorpcije hranjivih tvari iz hrane, a uz to smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva.

Također, šparoge na salatu se mogu pripremati uz drugo bilje ili povrće što je dobra hrana za osobe koje žele izgubiti suvišne kilograme.

2. Poboljšavaju seksualni život

Šparoge se možda ne doimaju kao afrodizijak na prvu, ali mogu pomoći u poboljšavanju seksualnog života. Šparoge na salatu u sebi sadrže vitamin E, poznat kao vitamin plodnosti. Zaslužan je za sintezu spolnih hormona koji imaju iznimnu ulogu u seksualnom životu. Potreban je za normalnu funkciju spolnih žlijezda. Uz to pomaže u prevenciji karcinoma i bolesti srca i krvnih žila.

3. Odlične za trudnice

Za vrijeme i prije trudnoće se ženama preporučuje pojačano korištenje folne kiseline ili vitamina B9, a njega ima u šparogama na salatu. Folna kiselina u trudnoći potrebna je za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca te pomaže neuralnoj cijevi fetusa da se s vremenom razvije u mozak i leđnu moždinu. Kod poremećaja razvoja neuralne cijevi može doći do problema kod bebe. Folna kiselina služi za sprječavanje prijevremenog poroda, spontanog pobačaja i komplikacija u trudnoći.

4. Dobre za zdravlje srca

Šparoge na salatu, osim što su ukusne, mogu biti odličan saveznik u zdravlju srca i krvnih žila. Sadrže vitamine B2 i B6 koji djeluju na smanjenje razine homocisteina, a koji je zaslužan za razvoj srčanih bolesti. Saponini i flavonoidi u šparogama imaju antiupalna svojstva te zbog toga povoljno djeluju na bolesti srca. Flavonoid rutin smanjuje loš kolesterol te pomaže u jačanju krvnih žila. Također sadrže i vitamin K koji sprječava nakupljanje kalcija u tkivima što znači da smanjuje šansu za nastanak ateroskleroze.

Recept za šparoge na salatu

Šparoge na salatu se mogu pripremati sirove, ukiseljene ili kuhane na pari. Najbolja opcija je da je termička priprema što manje intenzivna kako bi se zadržalo što više nutrijenata. Okus šparogi je obično malo gorak što znači da slobodno možete eksperimentirati sa začinima po želji.

Domaća šparoga se može koristiti cijela, a kod divljih se baca drvenasti, tvrdi dio. Kuha se oko 10 minuta da bi bila lakša za konzumaciju i da ne bi bila „žilava“. Divlje šparoge se kuhaju tek par minuta. Šparoge na salatu se obično pripremaju kao prilog glavnom jelu jer odlično odgovaraju uz morske plodove i meso. Međutim, šparoge na salatu mogu biti i glavno jelo, posebice ako uz njih dodate drugo povrće i žitarice. Za pripremu i čuvanje radije koristite plastične i drvene posude od željeznih.

U nastavku donosimo par recepata za šparoge na salatu.

Šparoge na salatu s octom

Potrebni sastojci:

– 1 kilogram šparoga

– 2 paprike
– maslinovo ulje
– 1,5 dcl aceto balsamico
– začini: sol, papar, bosiljak, mažuran i ružmarin

– pola šalice sjeckanih oraha
– 2 režnja češnjaka

Priprema:

Prvo prokuhajte ocat dok više od polovice ne ispari, a onda dodajte začine, maslinovo ulje i protisnuti češnjak. Malo miješajte dok se smjesa ne sjedini i postane kremasti umak.

Šparoge prvo očistite tako da odvojite tvrdi dio stabljike i prepolovite ih. Prokuhajte na pet minuta u slanoj vodi, a onda ih isperite hladnom vodom. Narežite papriku. Ako je svježa nemojte je obrađivati, smrznutu možete na par minuta ugrijati na vatri. Šparoge na salatu s paprikom prelijte umakom i sjeckanim orasima.

Salata od šparoga s kuhanim jajima

Potrebni sastojci:

– tri svežnja šparoga
– 4 jaja

– režanj češnjaka
– maslinovo ulje
– sol, papar i drugi začini po želji

Priprema:

Očistite šparoge i odvojite tvrdi dio. Prokuhajte ih u vrućoj i slanoj vodi na oko 8 minuta. Jaja možete staviti kuhati sa šparogama ili odvojeno. Na tavi na malo maslinova ulja kratko prepržite češnjak, a onda na to dodajte procijeđene šparoge. Držite samo oko minute da se sve sjedini. Narežite jaja na kocke ili po želji, a onda ih dodajte u šparoge kad ste ih maknuli s vatre. Dodajte i maslinovog ulja, soli, papra i drugih začina po želji. Ovo može biti prilog jelima ili kao glavno jelo uz pecivo.

Šparoge na salatu s rajčicom

Potrebni sastojci:
– tri svežnja šparoga
– 3 jaja
– 3 rajčice ili nekoliko mini rajčica
– 1 dcl maslinovog ulja
– malo octa
– sol, papar i drugi začini po želji

Priprema:

Šparoge očistite i stavite ih kuhati u posoljenu vodu. Sa šparogama stavite kuhati i jaja. Dok se to kuha, u jednoj posudi pomiješajte začine, maslinovo ulje, malo octa. Kad su šparoge gotove ocijedite ih u hladnoj vodi, a rajčice i jaja narežite po želji. Sve zajedno stavite u posudu pa prelijte smjesom s maslinovim uljem i začinima. Za kraj možete staviti i parmezana ili malo limunovog soka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar