Varivo od vrganja: Recept za ukusno i zdravo jelo koje će vas odmah osvojiti

Cooking 09. pro 202212:55 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Vrganj ne zovu bez razloga kraljem gljiva jer jedini sadrži molekulu koja se pretvara u vitamin D, zato ga je dobro jesti posebice zimi, kada manjka sunca kao prirodnog izvora tog vitamina.

Jedna od najukusnijih jesenskih gljiva svakako je vrganj koji raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, na proplancima i sunčanim obroncima. Obično se bere od početka ljeta do jeseni, no ako ga zamrznete ili osušite, možete u njemu uživati i tijekom zime.

Vrganj karakterizira debela, bijela stapka te poluokrugli klobuk svijetlo do tamno smeđe boje te se smatra vrlo kvalitetnom gljivom, zbog čega doseže visoku cijenu na tržištu. Hrvatske šume bogate su vrganjima te je ova gljiva jedna od omiljenih za konzumaciju u našim krajevima.

Osim što je iznimno ukusan, vrganj je bogat mnogim hranjivim tvarima te ima vrlo zanimljiv nutritivni sastav. Naime, siromašan je mastima, a bogat proteinima, zbog čega sadrži tek 25 kalorija na 100 g. Kako nam zbog nedostatka sunca nedostaje vitamin D u organizmu, morali bismo ga uzimati preko hrane, najviše gljiva, od čega su vrganji najbolji izbor. Sadrže ergosterol – molekulu koja se pretvara u vitamin D, zbog čega je vrganj zaista jedinstvena gljiva.

Osim toga, vrganji su prepuni zdravih minerala poput željeza i kalija te vlaknima koji pomažu održati zdravlje crijeva. Još jedna prednost vrganja su antioksidansi kojih u ovoj gljivi ima jednaka količina kao primjerice u mrkvi ili brokuli, a poznato je da ti spojevi usporavaju starenje organizma.

Odlična zamjena za meso

Vrganji, baš kao i ostale gljive, idealna su zamjena za meso te se stoga preporučuju pa su dobar izbor za vegetarijance i vegane, ali i sve one koji žele smanjiti konzumaciju mesa. Tako ih možete pripremati na različite načine – s jajima, na grilu, možete ih dodati umacima, od njih napraviti juhu i slično. Vrganji su bogati i tiaminom, vrstom vitamina B1 koji se važan za normalno funkcioniranje živčanog sustava, a u sastavu imaju i vitamin C.

Varivo od vrganja – recept

Iako ih mnogi najčešće pripremaju u omletu ili kajgani, vrganji su odlični i u obliku variva. Za pripremu variva možete koristiti svježe ili sušene vrganje. Kako sušenjem dolazi do razvijanja intenzivnih aroma, varivo od sušenih vrganja imat će jači okus i miris. Pronašli smo odličan recept za ovo aromatično jelo u kojem uživajte koliko god često možete!

Sastojci:

– 30 dag vrganja

– 1 glavica luka

– 2 češnja češnjaka

– 1 zelena paprika babura

– 2 rajčice

– 3 krumpira

– 2 žlice kiselog vrhnja

– 1 jaje

– mljevena crvena paprika (slatka)

– 1 grančica peršinovog lista

– ulje, papar, sol

Priprema:

Za početak, vrganje očistite, operite i narežite na tanke listiće. Na ulju prodinstajte nasjeckani luk i zgnječeni češnjak, papriku i rajčice.

Potom dodajte vrganje te ih začinite solju, paprom i paprikom pa sve pirjajte oko 10 minuta. Krumpir ogulite, narežite na kockice i dodajte u varivo. Sve zalijte vodom, pokrijte i kuhajte na srednjoj vatri dok krumpir ne omekša. To znači da je i sve ostalo mekano. Ako je potrebno, povrću dodajte malo tople vode. U gotovo varivo umiješajte kiselo vrhnje s umućenim jajem, a kod posluživanja varivo pospite nasjeckanim peršinom i poslužite uz kukuruzni kruh.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!