Zašto biste odmah trebali prestati prati gljive i kako i pravilno očistiti?

Cooking 23. kol 202114:25
Izvor: Alexandr Dzyuba/ Unsplash/Ilustracija

Gljive nikako ne biste trebali stavljati pod vodu.

Ako vam je kuhanje s gljivama novost, ali čak i ako ste iskusni s tom namirnicom, velika je vjerojatnost da ih perete prije nego što krenete kuhati s njima. To je potpuno krivo. Naime, pri pripremi jela s gljivama vlaga je najveći neprijatelj. Ako ste ikada dobili gnjecave, sluzave ili sive gljive, vrlo vjerojatno da je višak vode problem.

Naime, gljive su porozne i tekućinu upijaju poput spužve. Jednom kada se napiju vode teško ih je pretvoriti u fino, hrskavo jelo. No koji je onda najbolji način za čišćenje gljiva?

Ako gljive kupujete u supermarketima, vrlo je vjerojatno da su one već čiste i da ih možete odmah baciti na tavu. One su uzgajane u staklenicima, ne radi se o divljim gljivama i osim ako baš na njima ne vidite prljavštinu, spremne su za kuhanje.

Ako stvarno na njima nađete malo zemlje ili prljavštine uzmite suhu krpicu ili papirnati ručnik i jednostavno ih istrljajte. Ako ih ne mislite odmah koristiti, spremite ih u papirnati škarnicl, ne u plastiku jer se u plastici događa kondenzacija, zbog čega gljive postaju sluzave.

Ako baš gljive morate oprati, to napravite u mlakoj vodi te ih odmah osušite papirnatim ručnikom i odmah ih krenite spravljati. Oprane gljive ne traju dugo, piše Bonappetit.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar