Dvojica Kamerunaca optužena za trgovinu ljudima u BiH

Crna kronika 16. lip 202010:11 > 10:13
N1

Dvojicu državljana Kameruna Tužiteljstvo Bosne i Hercegovineu utorak je optužilo za krijumčaranje migranata nakon istrage u kojoj je otkrivena dobro uhodana mreža trgovine ljudima.

Optuženi su Jackson Ndip (52) Kamerunac nastanjen u Francuskoj i Agbor Donatus Eta (41) koji živi u Kamerunu, a obojica su u pritvoru u BiH gdje sada čekaju potvrđivanje optužnice i suđenje.

Istragom je utvrđeno kako su oni tijekom 2019. i početkom 2020. godine u suradnji s drugim osobama iz Kameruna, Francuske i Bosne i Hercegovine, djelujući kao organizirana kriminalna skupina, državljanima Kameruna nudili za novčane iznose između 4500 i 7500 eura omogućavanje odlaska u zemlje na području Europske unije.

Takvim bi ilegalnim migrantima najprije pribavili vize za BiH u konzularnom predstavništvu te zemlje u Egiptu pod izlikom vjerskog turizma. Po dolasku u BiH, kamerunske bi migrante privremeno smještali na području Konjica a zatim im nudili nastavak putovanja u EU kopnenim ili zračnim putem uz krivotvorene putne isprave Francuske i Italije.

Policija u BiH otkrila je većinu takvih migranata tijekom pokušaja napuštanja zemlje u siječnu ove godine.

Dvojica Kamerunaca sada će se suočiti s optužbama za krijumčarenje ljudi te za organiziranje kriminalne skupine radi počinjenja kaznenog djela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.