Lučić: Sve odluke u Agrokoru su se donosile u najboljoj namjeri

Crna kronika 24. ruj 202015:43 > 15:49
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL

Svjedočenjem bivšeg Agrokorovog potpredsjednika za financiranje Tomislava Lučića, koji je kazao da su se odluke u tom koncernu donosile u najboljoj namjeri, u četvrtak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću za zlouporabe 'teške' 1,25 milijuna eura.

Lučić je pojasnio da je sporna transakcija bila jedna od brojnih i uobičajnih Agrokorovih transakcija za pripremu kupnje slovenskog Mercatora. Svjedok je dodao da je ta transakcija donijela Agrokoru zaradu od 18 milijuna eura, dok je tim poslovnim potezom Agrokor uprihodio 45 milijuna eura.

VEZANE VIJESTI

Bivši Agrokorov stručnjak za financije je dodao da je kompanija za takve transakcije koristila najbolje odvjetnike, revizore, bankarske stručnjake i konzultante. Lučić je rekao da je među njima bio i slovenski stručnjak za faktoring ValentinVičič koji je za svoje savjetodavne usluge plaćen provizijom od dva posto, što je, prema njegovom mišljenju, uobičajni iznos za takve poslove.

‘Stvorili najbolju kompaniju na ovom području’

”Sve odluke u Agrokoru donosile su se u najboljoj namjeri jer inače ne bi stvorili najbolju kompaniju na ovom području. Predmetnu transakciju smo proslavili šampanjcem, ali i sokom ili kavom za one koji ne piju”, zaključio je Lučić.

Na optuženičkoj klupi uz Todorića su u ovom slučaju nekadašnji Agrokorovi menadžeri AnteHuljev i PiruškaCanjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi.

#related-news_0

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

#related-news_0

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Nakon istrage pokrenute 2017. nedavno podignuta optužnica i u “velikom slučaju Agrokor”

Ivica Todorić je još od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno odvjetništvo je u tom, glavnom dijelu slučaju Agrokor, optužnicu podiglo prošloga tjedna.

#related-news_0

Njom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i AnteTodorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora, a tereti ih se da su Agrokor navodno oštetili za oko 1,2 milijarde kuna.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

#related-news_0

Uz Todorića i sinove novom su optužnicom obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.