Srušena presuda protiv zaposlenika Europskog parlamenta koji je silovao pse

Crna kronika 17. lip 202216:21 1 komentar
N1

Iz udruge Prijatelji životinja u rujnu su ustvrdili da je spašen obraz hrvatskog pravosuđa, a onda je stigao hladan tuš. Srušena je nepravomoćna presuda protiv silovatelja životinja.

“Postupak ide ponovo kao da prvostupanjska presuda nije niti donijeta”, rekao je Krešimir Devčić, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

VEZANE VIJESTI

Slučaj je to zbog kojeg se istražiteljima, ali i cijeloj javnosti, okretao želudac. Radi se o iživljavanju nad nesretnim životinjama koji je, prema dostupnim podacima, trajao godinama.

“Policijska uprava zagrebačka je 2015. provodila izvide vezano za informaciju o iskorištavanju djece vezanu za pornografiju na društvenim mrežama. Tada nam se otvara sumnja na osobu vezano za djelo ubijanja i mučenja životinja”, objasnila je glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Marija Goatti.

Policija upada u stan na zagrebačkoj Knežiji. Zatiče dva psa, izmučena i izgladnjela, s vidljivim ožiljcima i ozljedama. Ondje je pronašla i stotine CD-a s videodokazima eksplicitnog fizičko i seksualnog zlostavljanja. Zlostavljač završava u pritvoru, a psi u Dumovcu.

“Kujica je bila strašno mršava. Ona je očito bila pod velikim stresom jer mužjak nije bio. On je bio u puno boljem zdravstvenom i gojnom stanju”, rekla je Tatjana Zajec, voditeljica skloništa u Dumovcu, piše Dnevnik.hr.

Sve je dokazano

Optuženi muškarac to je radio godinama. Svoja je dva psa izgladnjivao, zlostavljao, silovao i sve to snimao. Za policiju u ovom slučaju od početka nije bilo nikakve sumnje.

“Nedvojbeno je sve dokazano, govorimo o 2015. godini, ali sve je ukazivalo da se to događalo unazad šest godina, dakle od 2009. godine”, rekla je Goatti.

Optuženi, otkako je 2017. pokrenuto suđenje u ovom slučaju, radi ni manje ni više nego u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a na sudu se ne pojavljuje.

Belgijska policija posljednji ga je put vidjela početkom 2021., kada mu je na adresi na kojoj je prijavio boravište uručila poziv na ročište u Hrvatskoj za suđenje koje je tada bilo u tijeku.

Policiji je nedostupan, ali očito ne i svojim odvjetnicima jer je žalba koju su na presudu uložili urodila plodom.

“Odlučujući o žalbama obrane, drugostupanjski sud u Zagrebu je ukinuo prvostupanjsku presudu obzirom na činjenicu da se u žalbama upiralo na određene povrede postupka koji su zaista i utvrđene. Obzirom da se radilo o bitnim povredama kaznenog postupka, vijeće je moralo ukinuti presudu i vratiti cijeli postupak na ponovno odlučivanje”, rekao je Devčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (1)

Prikaži sve komentare