31. muzički biennale Zagreb ove godine od travnja do rujna

Kultura 23. velj 202112:10
Podijeli:
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Međunarodni festival suvremene glazbe 31. muzički biennale Zagreb ove godine obilježava 60. godina održavanja, a važan će jubilej uslijed pandemije obilježiti u malo drugačijem obliku, u četiri programska bloka koji od travnja do rujna donose presjek suvremene glazbene povijesti.

Muzički biennale Zagreb od 1961. godine najaktivniji je i najvažniji festival u Hrvatskoj u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. Svake neparne godine, Zagreb se na deset dana transformira u kulturni centar kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe.

Ove godine zbog pandemije koronavirusa organizatori su odlučili predstaviti nešto drugačiji oblik festivala.

Od travnja do rujna 2021., 31. muzički biennale Zagreb održat će se u četiri programska bloka – Furioso!, Shifting, le sacre de l été i Celebration.

Slavljeničko izdanje festivala predstavit će pluralizam skladateljskih škola, stilova i karaktera te podsjetiti na mnogobrojne etablirane skladateljske ličnosti druge polovice 20. i početka 21. stoljeća koje su ostavile nezaboravan trag u svijetu suvremene umjetnosti. Festivalskim programom preispitat će se i mogućnosti i perspektive budućnosti glazbe koja se prije svega naslanja na razvoj tehnologije i njezino implementiranje u kreativne procese.

“Muzički Biennale Zagreb će se u takozvanom continuumu održati u četiri festivalska bloka koji su raspoređeni između travnja i rujna ove godine. Vrlo raznolik program koji se obraća publici svih godišta i žanrova bit će održan na raznim gradskim lokacijama, kao i u online formatu”, najavila je umjetnička ravnateljica festivala Margareta Ferek Petrić.

Dijeljenjem na blokove, organizatori se nadaju omogućiti nesmetano i sigurno održavanje festivala unatoč mjerama usred pandemije i posljedicama potresa.

Uz umjetničku ravnateljicu festivala, programski odbor 31. MBZ-a čine Davor Hrvoj, Tomislav Oliver te Ivan Josip Skender.

U program Muzičkog biennala Zagreb ove će se godine implementirati festival Jazz.hr/proljeće, a publika će na MBZ-u imati priliku poslušati čitavu lepezu djela, od solističkih koncerata pa sve do opere. MBZ nastavlja i sa skladateljskom majstorskom radionicom, koja je prvi put je održana u travnju 2019. godine, a ponovno će se održati i ove godine.

Detaljan program festivalskih blokova slavljeničkog izdanja Muzičkog biennala Zagreb bit će predstavljen na online konferenciji za medije 15. ožujka, a više o festivalu može se pronaći na službenim stranicama i na društvenim mrežama Muzičkog biennala Zagreb i Hrvatskog društva skladatelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar