Ekipa 'Stilskih vježbi' odbila prihvatiti novčanu nagradu

Kultura 22. ožu 201811:54 > 12:04
Igor Kralj/PIXSELL

Ekipa predstave 'Stilske vježbe', koja obilježava pedeset godina izvođenja, odbila je prihvatiti novčanu nagradu Skupštine Grada Zagreba u znak solidarnosti s Markom Torjancem, gradskim zastupnikom i ravnateljem kazališta Planet Art.

Prema njihovim riječima Torjanac je bio izložen ‘pravnim napadima i šikaniranju’, a nagradu nisu prihvatili i zbog neprihvatljiva odnosa prema značenju predstave.

Pismo upućeno Skupštini, koja se održava danas, potpisuju glumci Pero Kvrgić, Lela Margitić, prevoditelj Tonko Maroević i Maja Freundlich u ime pokojnog redatelja Tomislava Radića.

Podsjetimo, na Skupštini održanoj u veljači bilo je predloženo da se ekipi predstave, zbog osobitog doprinosa hrvatskoj kulturi, dodijeli nagrada od ukupno 150 tisuća kuna.

Prema prijedlogu, Kvrgić i Margitić trebali su dobiti po 50 tisuća kuna, a prevoditelj Maroević te pokojni redatelj Radić, odnosno njegovi pravni sljednici, po 25 tisuća kuna. Međutim prijedlog je odbijen i odlučeno je da se dodijeli ukupno 10 tisuća kuna. Marko Torjanac, ujedno producent predstave, taj je iznos smatrao ponižavajućim za sve četvero umjetnika koji su, kako je istaknuo, ‘zlatnim slovima upisani u povijest hrvatske kulture’ i apelirao je da se taj prijedlog ne prihvati te da se radije ne dodijeli ništa. Međutim Skupština je izglasala drugačije, a nakon toga se oglasio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je izglasavanje takve odluke nazvao glupim, neozbiljnim i neodgovornim te je najavio da će pozvati tim kod sebe u ured kako bi riješili problem.

U pismu ekipa ‘Stilskih vježbi’ navodi da ih boli nepravda koja je učinjena Torjancu jer su se u diskusiji negirale njegove zasluge za kontinuitet predstave i njegova motivacija za organizacijski angažman.’Na rubu gašenja ili odumiranja i bez adekvatne podrške, predstava ‘Stilske vježbe’ je u Marku Torjancu našla sposobnog i predanog promotora koji je osigurao novo zanimanje i uvećanu recepciju predstave, priredio i tiskao monografiju pred

stave, kao i film o njenom nastajanju i životu te se trajno brinuo za popularizaciju i širi odjek predstave. U znak solidarnosti s Torjancem odbijamo prihvatiti nagradu’, zaključuje ekipa ‘Stilskih vježbi’, piše TPortal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.