Otvorena izložba Mare Bratoš "Ljubav i život žene"

Kultura 23. lip 201823:02 > 23:05
Davor Visnjic/PIXSELL

Izložba fotografija Mare Bratoš "Ljubav i život žene" otvorena je u subotu navečer u dubrovačkoj Art radionici Lazareti, a donosi kroniku autoričine trudnoće kroz seriju autobiografskih portreta.

Mara Bratoš izjavila je kako su tijelo i akt uvijek bili u središtu njezinih izložaba u proteklih 25 godina kroz desetogodišnje cikluse kako bi se uočila promjena na tijelu, ali je ovaj put zbog trudnoće riječ o samo dvije godine što se, rekla je, svakako uklapa u seriju.

“Izložba je intimna jer nisam sama na fotografijama, već je tu i drugo malo biće. Sve su fotografije jako intimne. Budući da se profesionalno bavim fotografijom, pristup snimanju nije bio ništa drukčiji nego inače, ali je drugo stanje ipak drugo stanje. Umjetnički pristup je ostao isti, ali ipak postoji osjetljivost teme. Iskrenost je pomogla da ne odem u nekom krivom smjeru”, istaknula je Bratoš.

Naglasila je kako nikad u radu ne gleda kakav će biti rezultat, već radi spontano.

“Bilo mi je lijepo čuti komentare da je rad iskren i autentičan. Fotografiju nikad ne uljepšavam, već pokušavam pokazati tijelo kakvo jest. U ovom slučaju to je drugo stanje. U toj iskrenosti, autentičnosti i sirovosti se pronalazi ljepota. Ljudsko tijelo je lijepo kakvo god da jest, samo ga treba pogledati s druge strane, a to je bio moj cilj“, rekla je Bratoš.

Voditeljica Art radionice Lazareti Srđana Cvijetić podsjetila kako su više puta izlagali autoričine fotografije, a u nekoliko navrata njezine autoaktove kao i njezinu osobnu i intimnu priču.

“Hrabro se ogolila i pokazala što se događa i unutar nje same, a ne samo izvana. Ovaj put pratila je dnevnik svoje trudnoće sa svojom kćeri Pavlom. To je jedna jako lijepa, iskrena i dirljiva izložba“, istaknula je Cvijetić.

Mara Bratoš rođena je u Dubrovniku, a 1998. diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu, na odsjeku Filmsko i TV snimanje. Radi kao profesionalni fotograf za HNK Zagreb te za nekoliko revija i časopisa. Članica je ULUPUH-a, HZSU-a, HDFD-a i HDLU – Dubrovnik. Živi u Zagrebu.

Izložba će biti otvorena do 13. srpnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.