Premijera dokumentarnog filma o Grace Jones u kinu Europa

Kultura 21. pro 201807:41 > 07:42
Dusko Marusic/PIXSELL

Film "Grace Jones: Bloodlight and Bami" redateljice Sophie Fiennes, koji proslavljenu pjevačicu prikazuje u ulozi ljubavnice, kćeri, majke, sestre, pa čak i bake, premijerno će se prikazati u petak u zagrebačkom kinu Europa.

“Prošle godine Grace se, s napunjenih 70 godina, prvi put predstavila domaćoj publici koncertom u pulskoj Areni, a ove godine publika ima priliku upoznati i drugu stranu glazbene legende. Veća od života, divlja, strašna, androgina, Grace Jones igra sve ove uloge pa i više od toga”, najavljeno je iz kina Europa.

Film prati Grace na putovanju automobilom duž njezine rodne Jamajke sa sinom Paulom i nećakinjom Chantal, gdje se otkrivaju njezini obiteljski korijeni. Izmjenjuju se prizori Jamajke s javnim i privatnim životom Jones, kao ‘ciganke’ između Tokija, Pariza, Moskve, Londona i New Yorka, umjetnice u jamajčanskom studiju s glazbenim dvojcem Slyjem i Robbiejem ili kako prepričava obožavateljicama iza scene o svojem slavnom TV pojavljivanju kod Russella Hartyja.

“Topla i duhovita, ona je podjednako i Bako – divlji hedonist i ljubitelj zabava – i snažna i ustrajna poslovna žena. Njezina pozornica je stalna točka na koju se film vraća, s pjesmom Love Is the Drug izvedenom poput arije, koja film vodi do finala, te najdirljivijim scenama, među kojima je susret s francuskim fotografom Jean Paulom Goudeom, ocem njezina sina Paula i tvorcem njezinih legendarnih omota albuma”, napominje se u najavi.

“Ovo je Grace kakvu još nismo vidjeli, koja nas podsjeća što to znači usuditi se stvarno živjeti. U svim svojim vidljivim kontradikcijama, Grace Jones doima se kao iznimka, no i kao identifikacijska točka: ona je iznimka koja potvrđuje pravilo”, dodaje se.

Na jamajčanskom dijalektu bloodlight, riječ iz naslova, označava crveno svjetlo koje signalizira snimanje u studiju, a bami vrstu kruha koju je Grace posebno voljela kao mala.

Film je na washingtonskom DC Filmfestu ove godine osvojio nagradu publike za najbolji dokumentarac.

Sophie Fiennes se afirmirala snimajući portrete slavnih umjetnika, od Michaela Clarka (The Late Michael Clark) do Anselma Kiefera (Over Your Cities Grass Will Grow) i Grace Jones, a napravila je i dva dokumentarca o slovenskom filozofu Slavoju Žižeku, “Pervertitov vodič kroz film” i “Pervertitov vodič kroz idelogiju”.

Uz portret Alaina Platela (Because I Sing) snimila je i kratki film o njegovu sudjelovanju u projektu “Ramallah! Ramallah! Ramallah!”, dok je je Lars von Trier govorio o manifestu Dogme ’95. U dokumentarcu “Hoover Street Revival” pozabavila se Noelom Jamesom, biskupom karizmatikom iz losanđeleske četvrti South Central.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.