Više od 60 filmova na ovogodišnjem Festivalu tolerancije

Kultura 19. velj 201914:52 > 15:03
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Festival tolerancije u svom trinaestom izdanju, koje će se održati od 7. do 13. travnja u zagrebačkim kinima Europa i Kinoteka, donosi više od 60 filmova koji imaju cilj očuvati sjećanje na žrtve holokausta te promicati ljudska prava i slobode, toleranciju i prihvaćanje različitosti.

Uz filmove koji su s uspjehom prikazivani na svjetskim filmskih festivalima, zagrebački festival tradicionalno donosi bogati popratni program u kojemu su edukacijska jutra, dvije izložbe, diskusije, okrugli stolovi, festivalski market s četiri gostujuća filmska festivala i dva koncerta.

Ove godine pokreće se i program Masterclass tolerancije gdje će nakon projekcije najpoznatiji hrvatski filmski autori otkriti sve faze i tajne kreativnog procesa nastanka njihovih filmova i na taj način ostaviti važan filmski dokument našeg vremena i prostora.

Kako je najavljeno, na atraktivnim lokacijama u javnom prostoru diljem Zagreba otvorit će se fotografska izložba “Oni/They” nastalu u produkciji Festivala, s portretima cijenjenih hrvatskih fotografa Stanka Hercega, Mare Milin, Ane Opalić i Ivana Posavca.

VEZANE VIJESTI

Festival tolerancije – JFF Zagreb, utemeljen pod nazivom Festival židovskog filma, društveno je angažiran festival koji promiče međukulturalni dijalog, potiče civilno društvo na aktivno djelovanje i razvoj lokalne zajednice, upozoravajući na probleme rasizma, diskriminacije, ksenofobije, homofobije, antisemitizma, govora mržnje, migranata i njihove asimilacije.

Festival su do sada poduprli mnogi istaknuti filmaši, od Stevena Spielberga, Stefana Ruzowitzkog, Stellana Skarsgårda, Liama Neesona do Ralpha Fiennesa, Rade Šerbedžije, Volkera Schlöndorffa i Istvana Szabe.

Programe Festivala posjetilo je više od 140 tisuća posjetitelja, dok je na obrazovnim programima za mlade dosad sudjelovalo njih više od 30 tisuća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram