Drugi dan Festivala tolerancije obilježio Masterclass redatelja Srbenke

Kultura 09. tra 201909:01 > 09:06
Izvan fokusa

Drugi dan 13. Festivala tolerancije obilježio je novi program – Masterclass tolerancije. O nastanku jednog od najnagrađivanijih domaćih dokumentaraca, Srbenke, predavanje je u Studentskom centru u ponedjeljak održao redatelj Nebojša Slijepčević.

“Filmom sam htio propitati kako se u Hrvatskoj 25 godina nakon rata osjećaju klinci, posebno oni srpske nacionalnosti. Ciljana publika su zapravo hrvatski državljani u zreloj dobi, oni koji su u trenutnoj poziciji moći. Želio sam da se Srbenka gleda u Hrvatskoj, jer mi je iznimno važno raditi lokalne stvari i utjecati na društvo u kojem živim”, izjavio je Nebojša Slijepčević.

Novinarstvo: Istina iza istine

Iznimno zanimljiva bila je i prva u nizu diskusija Tolerance Talk pod nazivom Novinarstvo: Istina iza istine. Nakon projekcije dokumentarnog filma o znamenitom novinaru Josephu Pulitzeru, u Kinoteci se rapravljalo o krizi u novinarstvu. Za aktualno stanje u medijima kriva je sama profesija koja se prihodima od oglašavanja uljuljala u samodopadnost, ne brinući o čitateljima, kazao je Hrvoje Krešić, novinar N1. Njegov kolega iz Novog lista, Tihomir Ponoš smatra kako su mediji izgubili monopol u komunikacijama pojavom interneta i društvenih mreža, dok predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko ističe kako novinari moraju inzistirati na profesionalnosti. Svi su se suglasili kako mediji moraju sami vratiti vjerodostojnost.

Intrigantni filmski program donio je nekoliko atraktivnih naslova, među njima i nagradom žirija na Sundanceu ovjenčan Preodgoj Cameron Post, film o djevojci prisiljenoj na tretman navodnog izlječenja homoseksualaca. Prikazan je i Mrtvi i drugi, dobitnik nagrade žirija u Cannesu, dok je vrhunac dokumentarnog programa u ponedjeljak bio Povratak, film o dvoje dansko-korejskih posvojenika koji se vraćaju u Koreju.

Svjedočanstvo holokausta

Festivalski program u utorak obilježit će Edukacijsko jutro u 11 sati u kinu SC. Svjedočanstvo holokausta mladima će prenijeti preživjela Vesna Domani Hardy, i to nakon projekcije kratkog filma 5015, Priča o bijegu iz Mauthausena. Tolerance Talk donosi diskusiju Slike koje ne nestaju nakon projekcije filma Utoya, nanovo o masakru koji je u Norveškoj počinio Anders Breivik. Film počinje u 18 sati u Kinoteci, a potom će o suočavanju s traumom razgovarati psihijatri Miro Jakovljević i Hrvoje Maleković te Marijana Senjak, psihoterapeutkinja iz BIH.

U 19 sati u Kinu SC na rasporedu je fascinantan dokumentarac Murer – Anatomija jednog suđenja, priča o procesu tzv. krvniku iz Vilniusa koji je za Drugog svjetskog rata osobno ubio 5 tisuća Židova, a odgovoran je za ubojstvo još 10 tisuća njih. U 21.30 slijede Teške boje, brazilski film prikazan na Berlinaleu, o potlačenom mladiću koji izlazi iz ljušture samo dok se skida za vrijeme nastupa u chat roomovima.

U kinu Tuškanac u 19 sati na programu je sjajni dokumentarac Put kroz noć kojeg su redatelj i njegova obitelj snimili mobitelima bježeći pred talibanima. U 21 sat u istom kinu na svoje će doći ljubitelji “sporog filma”. Naša zemlja prati život Indijanaca u rezervatu u Americi. Večernji program u Kinoteci (21.00) obilježit će film Tko će pisati našu povijest, zadivljujuća priča o skupini Židova u Varšavskom getu koji su se nacistima suprotstavili dokumentiranjem njihovih zločina.