Hribar: Odbačene kaznene prijave bile su hajka na HAVC

Kultura 13. svi 201915:29 > 15:32
N1

Bivši ravnatelj Hrvatskog audio vizualnog centra (HAVC-a) Hrvoje Hribar ocijenio je u ponedjeljak da su kaznene prijave koje su protiv 19 članova HAVC-a i producenata podnijele braniteljske udruge, a tužiteljstvo ih je odbacilo kao neosnovane, bile "hajka vrlo revnih skupina koje su izvele show nastojeći srušiti HAVC".

Ta skupina za rušenje HAVC-a je bila jako revna, a tri godine kasnije prijave su odbačene kao besmislene, ocijenio je Hribar.

Podsjetio je da je podneseno više prijava čiji je smisao, kako je ustvrdio, bio da uzbuđuju javnost te dodao kako uopće ne bi podcjenjivao njihov učinak u proizvođenju laži i zbunjivanja javnosti.

Napomenuo je kako je rezigniran što se tiče odluke o odbačaju prijava protiv njega. “Nisam ni sretan niti tužan, to je vijest iz prošlosti i samo jedna od osmrtnica HAVC-u i sjećanje na vrijeme kada smo nešto radili i mislili da stvaramo nešto vrijedno”, rekao je Hribar.

Po njegovim riječima niti su danski autori filma optužili Ivicu Pandžu ili naše vojnike za bilo što, niti HAVC može biti odgovoran za autore filma Larsena i Vedesmanda, niti može biti odgovorno devetnaest prijavljenih hrvatskih filmaša koji s izradom toga filma (“Masakr u Dvoru”) nisu imali veze.

Uostalom, nije jasno kakva je to šteta nastala po Republiku Hrvatsku, smatra Hribar i dodaje kako (Ivica) Pandža istodobno ne shvaća kakva je šteta nastala od prljavštine u kojoj je sudjelovao.

Navodi kako je s Pandžom jednom razgovarao i da mu je izgledao kao suvisao čovjek. Po Hribarovom sudu Pandža se “glupo dao navući od ljudi kojima se živo fućka što je on radio u ratu, već ih je zanimala jedino i isključivo materijalna dobit i preuzimanje vlasti prvo u hrvatskoj kulturi, a zatim i u ostatku državnog aparata”.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je zbog neosnovanosti kaznene prijave Koordinacije udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata protiv 19 članova HAVC-a i producenata čiji su projekti sufinancirani po javnim pozivima. Braniteljske udruge podnijele su kaznene prijave protiv 19 osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti, dok su četiri osobe prijavljene zbog povrede ugleda Republike Hrvatske, priopćilo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Kaznene prijave su odbačene budući da podaci prikupljeni tijekom izvida ne daju osnova za zaključak o postojanju sumnje da su prijavljene osobe počinile kaznena djela za koja su prijavljeni, kao ni eventualna neka druga kaznena djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram.