Kino Europa se pozdravlja od publike posebnim programom

Kultura 27. svi 201911:18 > 11:19
N1/Matea Dominiković

Programom "Doviđenja, kino Europa!", koji počinje u ponedjeljak filmom Nadnica za strah, zagrebačko kino Europa, pozdravit će se sa svojom publikom, s obzirom da se 1. lipnja zatvara na neodređeno vrijeme i predatje u posjed Gradu Zagrebu.

Iz kina Europa kažu kako tim programom svečano zaokružuju zajedničkih jedanaest godina s publikom i svoj posljednji tjedan u kinu provode s aktualnim i važnim filmovima te raznim događanjima.

U velikoj dvorani prikazat će se četiri kultna ostvarenja, počevši od tjeskobnog trilera “Nadnica za strah” Henrija-Georgesa Clouzota koji je 1953. godine nagrađen Grand Prixom u Cannesu i Zlatnim medvjedom u Berlinu. “Beznadnost ljudske egzistencije, ali i malovrijednost života u kapitalizmu, uzbudljivo su prikazani u priči o četiri pustolova koji se prihvate opasnog posla – prijevoza eksplozivne tekućine do naftnih izvora udaljenih nekoliko stotina kilometara”, ističe se u najavi.

Nadahnut slavnom sudskom dramom “Dvanaest gnjevnih ljudi”, i Branko Bauer u filmu “Licem u lice” donosi angažiranu i društvenokritičku priču, koja je nagrađena trima glavnim nagradama na Pulskom festivalu 1963. Radnja filma, koji je na rasporedu u utorak, događa se na partijskom sastanku koji je sazvan zbog jednog buntovnog radnika i anonimnog pisma u kojem se kritizira direkcija poduzeća.

Slijedi film “Ubiti pticu rugalicu”, nastao prema kultnom romanu Harper Lee, koji je na film prebacio redatelj Robert Mulligan. Priča prati odvjetnika Atticusa koji je dobio najteži zadatak u Alabami: obraniti crnog mladića optuženog za silovanje bijele žene. Drama o međurasnim sukobima na američkom jugu sredinom tridesetih bila je nominirana 1963. godine za sedam Oscara, a jedan od njih dobio je Gregory Peck za portret hrabrog pojedinca u borbi protiv rasističkog aparata i netrpeljivih južnjaka.

Dok je filmske programe u kinu Europa 2008. otvorio film “Požuda, oprez” Anga Leeja, 30. svibnja će ga zatvoriti ostvarenje podjednako znakovitog naslova – “Posljednja kino predstava” Petera Bogdanovicha.

To je nostalgična drama o odrastanju u teksaškom gradiću u pedesetim godinama koji odumire ekonomski i kulturno, no još je čarobno mjesto za par srednjoškolaca, koje tumače, između ostalih, Jeff Bridges i Cybill Shepherd.

Sve radosti i uzbuđenja odrastanja doći će kraju kad ih sustignu životne nedaće i kraj bezbrižnog doba simbolički će obilježiti i zatvaranje lokalnog kina. Film je osvojio dva Oscara i Zlatni globus 1972. godine.
Filmove će prije projekcija predstaviti filmski kritičari Mario Kozina, Diana Nenadić i Nenad Polimac.

Posljednji tjedan u kinu Europa obilježit će se i u dvorani Müller – filmovima iz programa Moj prvi odlazak u kino te uz film Moj život s Jamesom Deanom (2017.) iz programa Queer MoMenti u organizaciji udruge Domino te projekcijom filmova okupljenih u programu “Crna Amerika” nezavisnog umjetnika i redatelja Kevina Jeromea Eversona.

Nakon retrospektiva u Muzeju Whitney, Tate Modern, Centru Pompidou, Viennaleu i Festivalu u Rotterdamu Multimedijalni institut organizira prvo predstavljanje Eversonova opusa u Hrvatskoj, uz prisustvo autora čiji opus čine angažirani filmovi koji na velika platna donose svakodnevicu uglavnom podzastupljene radničke klase Afroamerikanaca.

Posljednji dan rada kina organizira se i druženje uz filmove, glazbu i otvorena vrata. “I to je to. Nema više. Vidimo se u kinu Europa još ovaj tjedan. Dođite na posljednje predstave i ispratite vaše omiljeno kino u neizvjesnu budućnost”, poručuju iz tog zagrebačkog kina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram