Turska – Zemlja prijatelj Pulskoga filmskog festivala

Kultura 11. lip 201915:25 > 15:27
Dusko Marusic/PIXSELL

Zemlja prijatelj ovogodišnjega Pulskoga filmskog festivala je Turska te će u sklopu Međunarodnoga programa, koji festival realizira u suradnji s veleposlanstvima i kulturnim centrima, biti prikazano šest turskih suvremenih naslova, priopćeno je u utorak iz Pula Film Festivala.

“Filozof iz štale” Müfita Cana Saçıntıja komedija je o zanesenjaku koji gradski život zamijeni seoskim, no kojemu uskoro stiže ponuda za prodaju zemlje, a u humornom tonu je i film Kıvança Baruönüa “Ne pričaj dok se ne udaš” u kojemu tradicionalna obitelj vrši pritisak na udaju mlade žene koja živi s roditeljima.

Nagrađivani film “Pšenica” Semiha Kaplanoğlua postapokaliptični je prikaz društva podijeljenog na gradske i poljodjelske zone u kojemu nepodobni imigranti pate od suše i epidemija, dok je “Plavi bicikl” Ümita Körekena obiteljska drama o dječaku koji štedi da bi kupio bicikl no koji je spreman odreći se svog sna kako bi pomogao djevojčici u nevolji.

Drama “Riba” Dervişa Zaima govori o ribaru u potrazi za ljekovitom vrstom ribe kako bi pomogao bolesnoj kćerki, a “Ne pričaj mi priče” Buraka Aksaka romantična je komedija o sramežljivom vozaču minibusa čiji će se život promijeniti kad upozna bajkovitu djevojku.

Program kratkih međunarodnih filmova

U programu kratkih međunarodnih filmova prikazat će se pet hrvatskih premijera, među kojima su španjolski filmovi “Suc de síndria” (I. Moray) o paru koji na godišnjem odmoru preispituje svoju seksualnost i “Una noche con Juan Diego Botto” (T. Bellón) o ženi koja dvadeset godina sanja o slavnom muškarcu dok on sanja o pravednijem svijetu.

Tu su i norveški “Virgins4lyfe” (T, Hvistendahl) u kojemu dvije četrnaestogodišnjakinje namjeravaju izgubiti nevinost prije kraja školske godine, francuski “L’échappée” (L. Martinoni) o ženi koja se nakon teške operacije zaljubljuje u svog kirurga te švicarski “Empreintes” (J. Gordon) o karizmatičnom muškarcu koji nakon nekoliko pića poziva na vožnju tri tinejdžera koje je netom upoznao.