Program "Ljeto u Mreži" donosi animirane filmove u kina diljem Hrvatske

Kultura 09. srp 201915:35 > 15:40
Davor Puklavec/PIXSELL

Ovogodišnji program "Ljeto u Mreži", koji će se održati od 15. srpnja do 15. kolovoza na velikim platnima ljetnih pozornica neovisnih kinoprikazivača diljem Hrvatske, donosi niz europskih animiranih filmova, ali i jedan Disneyjev klasik iz morskih dubina - "Mala sirena".

Iz Kino mreže najavljuju da će se prikazati dobitnik Grand Prixa ovogodišnjeg Animafesta, film “Ruben Brandt, kolekcionar” Milorada Krstića, danski kino hit “Skockani nindža” Andersa Matthesena i Thorbjørna Christoffersena, te “Mala sirena” Rona Clementsa i Johna Muskera.

Komedija “Skockani nindža” govori o tome kako izgleda kad jedan nesretni i nepopularni dječak Alex uz pomoć jednog sasvim neobičnog plišanog kockastog nindže postane glavna faca u školi, a usput svom novom prijatelju pomogne u osveti zbog hladnokrvnog ubojstva malenog radnika iz tajlandske tekstilne tvornice smrti.

Anders Matthesen, poznati danski kreativac, pisac, komičar, glazbenik i još mnogo toga, napisao je scenarij filma, surežirao ga, otpjevao songove i aranžirao hip-hop soundtrack.

“Riječ je o pomalo neobičnom animiranom filmu za djecu (ali i odrasle) prepunom britkog i na trenutke brutalnog humora, ali i iskrene emocije ilustrirane vrhunskom animacijom”, ističe se u najavi filma koji je u Danskoj oborio sve rekorde gledanosti i ubrzo postao jedan od najgledanijih animiranih filmova svih vremena.

“Ruben Brandt, kolekcionar”, prvi, ali iznimno uspješni dugometražni animirani film Milorada Krstića, slovenskog redatelja s budimpeštanskom adresom, najavljuje se kao “duhoviti vodič kroz duhovne sfere i pokušaje iscjeljenja umjetničkih duša.”

Doktor Ruben Brandt, uspješan iscjelitelj ljubitelja umjetnosti, no krajnje nesretan psihijatar, strastveni je kolekcionar koji od djetinjstva pati od neobičnih noćnih mora. Sa svojom bandom neobičnih znalaca organizirat će krađu 13 poznatih i skupocjenih djela iz najpoznatijih muzeja svijeta kao što su Louvre, Tate i Ermitaž i tako krenuti u avanturu u kojoj će nestati neprocjenjive slike najvećih svjetskih majstora čiji motivi proganjaju tog melankoličnog psihoanalitičara.

Mnoge će u djetinjstvo vratiti film “Mala sirena”, priča o princezi i kćeri vladara oceana Tritona koja napušta svoj idilični život ispunjen pjevanjem i lutanjem morskim dubinama zbog ljubavi prema princu kojeg spašava iz strašne oluje.
“Ariel je u potpunosti ostvaren ženski lik koji misli i djeluje nezavisno, čak i buntovno, umjesto da pasivno čeka da sudbina odluči o njezinu životu, a to je čini vrlo suvremenom junakinjom i za generacije koje dolaze”, napominje se.
Film iz 1989 nagrađen dvama Oscarima (za najbolju glazbu i najbolju pjesmu) nastao je prema istoimenoj bajci Hansa Christiana Andersena.

Ljeto u Mreži organizira Kino mreža uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. Program se održava u 21 gradu i mjestu, od Bjelovara i Čakovca do Hvara i Pazina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram