Hrvatski filmski autori: Imamo sjajne filmove, ali HRT ih ne želi prikazati!

Kultura 12. srp 201912:42 > 12:58
Robert Anic/PIXSELL

Zbog odluke Hrvatske radiotelevizije da ne emitira 34 hrvatska filma prikazana na sveukupno 353 nacionalna i međunarodna festivala, s osvojenih 86 nagrada, počinje kampanja 'Meni se to gleda, HRT ne da'. Kampanjom hrvatski filmski autori žele ukazati na vrijednost i raznolikost odbijene hrvatske produkcije.

Odluku je pojedinim autorima i producentima priopćila nepotpisanim nizom uvredljivih objeda. Kako se već punih mjesec dana HRT oglušuje čak i na apel ministrice kulture da taj problem riješi, hrvatskim filmskim autorima ne preostaje ništa drugo nego pozvati hrvatsku javnost da javnom medijskom servisu poruči: Meni se to gleda, HRT ne da, stoji u priopćenju Društva hrvatskih filmskih redatelja

Prenosimo dio njihovog priopćenja.

“HRT je odbio prikazati 34 filma različitih autora i poetika, producenata i sufinancijera, među kojima je i Ministarstvo branitelja. HRT je odbio prikazati i film gotovo u potpunosti sačinjen upravo od njezinih arhivskih materijala (Glasnije od oružja, Miroslav Sikavica).

Filmovi koji su prikazani na 353 festivala diljem svijeta s osvojenim nacionalnim i međunarodnim nagradama kao što su Doc Alliance nagrada (Srbenka, Nebojša Slijepčević), posebno priznanje DocLeipziga (Na vodi, Goran Dević), ali i najvišeg hrvatskog državnog umjetničkog priznanja za filmsku umjetnost – nagrade Vladimir Nazor (također Srbenka).

Istovremeno ne mogu biti prikazani na HRT-u i nisu dovoljno dobri za emitiranje na javnom medijskom servisu.

Hrvatskim filmskim autorima stoga jedino preostaje pozvati javnost da se pridruži u zahtjevima prema nadležnim institucijama kako bi se HRT konačno počeo pridržavati zakona i Ugovora s Vladom RH, te da sva kršenja zakona budu sankcionirana. Apel HRT-u da hitno reagira uputila je još 12. lipnja i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, no javni se servis do danas nije očitovao.

Najnoviji slučaj s odbijanjem otkupa 34 hrvatska filma samo je zadnja u nizu sramotnih odluka koje je aktualno vodstvo HRT donijelo, kako na štetu dokumentarnog filma tako i na štetu cjelokupne hrvatske audiovizualne zajednice.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja stoga u želji osvještavanja u javnosti činjenice da u Hrvatskoj trenutno postoje sjajni filmovi koje istovremeno ne možemo gledati na mediju koji bi to po svojoj osnovnoj funkciji trebao omogućiti, još jednom poručujemo: MENI SE TO GLEDA, HRT NE DA!

Pozivamo i sve građane i korisnike Hrvatske Radiotelevizije se u kampanju pridruže kontaktiranjem Službe za gledatelje na e-mail ili telefon:

[email protected]
tel 01 634 2634
fax 01 634 3712″

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.