HND podupire kampanju redatelja "Meni se to gleda, HRT ne da"

Kultura 16. srp 201913:18 > 13:20
Ilustracija

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je u utorak da podupire kampanju "Meni se to gleda, HRT ne da" Društva hrvatskih filmskih redatelja jer ona "inzistira na transparentnom poslovanju javne nacionalne televizijske kuće".

“Hrvatska radiotelevizija sustavno zanemaruje svoje zakonske obaveze, ne poštuje kvote prikazivanja europskih i hrvatskih audiovizualnih djela, destruktivno se odnosi prema hrvatskoj kinematografiji te ne poštuje prava filmskih autora”, ističe se u priopćenju.

Kako se dodaje, HRT mora početi poslovati prema zakonima, pravilnicima i ugovorima s Vladom RH, poštujući i tretirajući filmske autore kao prirodne saveznike.

VEZANA VIJEST

Redatelji su prošli tjedan pokrenuli kampanju, potaknuti rezultatima posljednjeg javnog poziva HRT-a i odluke da “uz problematiziranje trajanja filmova te uz nestručne i uvredljive recenzije” odbije emitirati 34 hrvatska filma, prikazana na 353 festivala i ovjenčana s 86 međunarodnih i nacionalnih nagrada, među kojima je i ona najviša koju Republika Hrvatska dodjeljuje za filmsku umjetnost.

Traže da osobe odgovorne za rezultate spornog javnog poziva ubuduće ne budu uključene u slične postupke i procjene te da za nestručne i uvredljive recenzije snose odgovornost. Stoga pozivaju HRT da što prije objavi novi javni poziv pridržavajući se temeljnog Zakona o HRT-u i Ugovora između HRT-a i Vlade.

HRT je u svom priopćenju kampanju ocijenio nekorektnom, navevši da je u ovoj godini do sada ugovorio nabavu djela u ukupnom bruto iznosu od 38.678.873 kuna te su u tijeku postupci nabave 25 dokumentarnih i igranih djela neovisnih proizvođača.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.