U Gunji počinje Ljetna škola filma i otvara se Novo kino Osmijeh

Kultura 28. srp 201910:36 > 10:38
N1

Otvaranjem Ljetne škole filma Gunja u nedjelju se u atriju gunjske Osnovne škole Antun i Stjepan Radić otvara i Novo kino Osmijeh, koje će tijekom trajanja škole, do 2. kolovoza, prikazivati recentne hrvatske filmove, uz besplatan ulaz za posjetitelje.

Ljetno kino će, među ostalim, prikazati SF film za djecu “Moj dida je pao s Marsa” Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića i suvremena urbana priča o mladima “F20” Arsena Antona Ostojića, najavio je Hrvatski audiovizualni centar, koji podupire rad te ljetne filmske škole.

U programu su i studentske uspješnice na kojima su sudjelovali članovi Studija kreativnih ideja Gunja, predstavit će se i desetogodišnji rad Ljetne škole filma u Gunji, a zadnju večer i filmovi nastali na ovogodišnjoj filmskoj školi.

Za ovogodišnje, deseto izdanje Ljetne škole filma Gunja, stiglo je oko 50 prijava iz cijele Hrvatske, a djeca sudjeluju u četiri radionice: igrani film, montaža, press te radionica analogne fotografije.

Školu su pokrenuli 2009. godine studenti Akademije dramske umjetnosti i Fakulteta političkih znanosti te osnivači Studija kreativnih ideja Gunja (SKIG), do danas je stekla prepoznatljiv filmski rukopis i njezini se radovi uspješno prikazuju na filmskim festivalima i revijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Novo kino Osmijeh obnovljena je verzija izvornog Kina Osmijeh, koje je bilo pokrenuto 1976. godine na inicijativu Josipa Krunića, predsjednika Studija kreativnih ideja Gunja (SKIG).

Tijekom školske godine u tom su se kinu gledali filmovi, organizirane su filmske tribine, kvizovi i pisale su se filmske kritike. Kako se program oslanjao na zagrebačku i osječku Filmoteku, njihovim zatvaranjem od 1991. i kino je prestalo s radom.

Zahvaljujući inicijativi UNICEF-a, Festivala o pravima djece i SKIG-a, prije pet godina Novo kino Osmijeh ponovno je počelo s radom nakon dva desetljeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.