U petak počinje prvo izdanje festivala istraživačkog filma Rab Film Festival

Kultura 22. kol 201909:20 > 09:23
Pixabay (ilustracija)

U petak, 23. kolovoza u 21 sat u Ljetnom kinu Rab hrvatskom premijerom filma Jadnici počinje prvo izdanje festivala istraživačkog filma Rab Film Festival. Film koji je osvojio nagradu žirija canneskog festivala u Sarajevu je ispraćen ovacijama, a na Rabu će ga predstaviti gosti RAFF-a, francuski redatelj Ladj Ly i glavni glumac Djebril Zonga.

U pet festi-valskih dana, od petka do utorka, posjetitelje očekuje 13 filmskih pro-jekcija, 5 koncerata i puno razloga za dobar provod.

Uz atraktivan filmski, RAFF uključuje i niz dugih zanimljivih programa. Glazbena sekcija RAFF BEAT donosi koncerte Zdenke Kovačiček & Greenhouse Blues Banda, Urban&4, Elementala, Nipplepeople i De-toura, program RAFF GASTRO na šarmantnom Trgu slobode predstavlja bogatstvo okusa i mirisa Raba, a program RAFF GENERATION, namijen-jen filmskim profesionalcima, uključuje predavanja istaknutih domaćih filmaša: osnivača i direktora Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox i ravnatelja produkcijske kuće Factum Nenada Puhovskog, redateljice Dane Budisavljević, snimatelja Raula Brzića te pisca i scenarista Marjana Alčevskog.

Program ostvaren u suradnji s HBO Adria uključuje predstavljanje serije Černobil i video-konferenciju sa Stellanom Skarsgårdom. Nakon pro-glašenja pobjednika zadnje festivalske večeri posjetitelji će imati priliku iskusiti poseban doživljaj “morskog kina” RAFF SEAPLEX “KAICH” te će projekciju pobjedničkog filma partnerskog Sarajevo Film Festivala i kon-cert Detoura podno gradskih zidina moći pratiti s barke ili kaića.

Spomenuti Jadnici jedan je od ukupno 11 naslova u utrci za glavnu festi-valsku nagradu RAFF Frame koja se dodjeljuje u tri kategorije: RAFF Frame Best Fiction Award, RAFF Frame Best Documentary Award i RAFF Frame Audience Award. O najboljim filmovima iz programa odlučivat će žiri u sastavu festivalske selektorice, filmske predavačice, kritičarke i re-dateljice Rade Šešić, glumice Tihane Lazović i redatelja Antonio Nuić.

Detaljno o RAFF-u govorilo se na konferenciji za novinare održanoj u sri-jedu u Rabu. Ovogodišnje izdanje Festivala tom su prilikom predstavili: direktor festivala Robert Tomić Zuber, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, izvršna producentica RAFF-a Morana Ikić Komljenović, umjet-nički direktor glazbenog programa Zoran Kekić i direktorica Pučkog ot-vorenog učilišta Rab Katarina Ribarić.

Nikola Grgurić istaknuo je kako pokretanje novog festivala u Rabu u godini kad otok i grad obilježavaju 130 godina bavljenja turizmom, za njih predstavlja još jedan iskorak u turističkoj ponudi, posebice što se prvo izdanje festivala priprema na visokoj produkcijskoj i sadržajnoj razini. I Grgurić i Tomić Zuber istaknuli su želju da ova suradnja potraje dugo godina.

Program RAFF-a održat će se na nekoliko lokacija: u Ljetnom kinu Rab, Zimskom kinu Rab, na Trgu slobode, u Uvali I. Padova, na Sv. Ivanu te u Villi Antonietta (Mahačevoj vili).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram