Kratkom filmu o Rapskoj fjeri nagrada u posebnoj konkurenciji Mostre

Kultura 03. ruj 201915:47 > 15:56
Izvor: Nel Pavletic/PIXSELL

U posebnom dijelu programa ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, film Primorsko-goranske županije o Rapskoj fjeri dobio je nagradu za najbolji kratki film u kategoriji očuvanja lokalne baštine i identiteta.

Film je snimljen u okviru projekta ArTVision+. Ideja tog projekta temelji se na konceptu promocije zajedničkog turističkog proizvoda.

Turistička promocija obično je usmjerena na poznatije ili veće destinacije te se javlja potreba za kvalitetnom promocijom manje poznatih destinacija kroz prizmu kulture. Promotivnom kampanjom i kvalitetno osmišljenim zajedničkim turističkim proizvodom potaknut će se korištenje kulture u turističke svrhe, čime će se ujedno kulturna baština pojedinih područja oživjeti i sačuvati od zaborava.

U sklopu projekta izradilo se 9 videa na području Primorsko-goranske županije s kojima su te destinacije prikazane kroz prizmu kulture i prirodne baštine.

Videa su snimana u Lubenicama o Muzeju ovčarstva, u Vrbniku i Baški s temom putovima glagoljice, o Mitskoj stazi – Trebišća – Perun u Moščenicama, o srednjovjekovnoj baštini otoka Raba, o kaštelu Trsat u Rijeci, na Velom Lošinju o morskoj i podmorskoj baštini, Vražji prolaz-Zeleni vir kod Skrada, o šumi Tramuntana na otoku Cresu te o Dvoglasju tijesnih intervala.

Između 9 kratkih filmova koji su snimljeni u PGŽ, publika je izabrala da video Rab i njegova srednjovjekovna baština predstavlja PGŽ u posebnom dijelu programa na 76. Venecijanskom filmskom festivalu, najstarijem filmskom festivalu.

Autori nagrađenog videa su Josip Lukić i Sebastian Pervan koji su uz pomoć Luke Perčinića iz Udruge rabskih samostreličara snimili video koji prikazuje srednjovjekovne znamenitosti Raba, rapske samostreličare, stari grad opasan zidinama te uz crkve i palače možda najupečatljivija su četiri romanička zvonika, „kvartet“ koji stvara karakterističnu i prepoznatljivu vizuru grada Raba.

Na projektu ArTVision+ Primorsko-goranska županija je vodeći partner uz podršku još 6 partnera – Turističke zajednice Kvarnera, Galerije umjetnina iz Splita, Fondacije Pino Pascali – Muzej suvremene umjetnosti iz Italije, Agencije za promociju Puglia, Sveučilišta Ca Foscari iz Venecije i Regije Veneto. Projekt je financiran iz EU programa Interreg Italija – Hrvatska 2014. – 2020, ukupna vrijednost projekta je 1.006.360,00 EUR, priopćili su iz te županije.

Nagrađeni kratki film možete pogledati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android |iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram.