Novi hrvatski igrani film ANA govori o borbi mlade žene protiv depresije

Kultura 12. pro 201913:11 > 13:17
dopprodukcija.hr

Riječ je o kontroverznom domaćem igranom filmu koji je uz puno pozornosti predstavljen na ovogodišnjem Showcaseu u sklopu Pulskog filmskog festivala i koji je polučio veliki interes od strane inozemnih filmskih festivala zbog bavljenja tematikom depresije kao druge najraširenije bolesti 21. stoljeća u svijetu.

ANA je međunarodna produkcija u kojoj se pojavljuje desetak suradnika iz cijelog svijeta – jedna od najvećih svjetskih rock and roll legendi – Jon Spencer, fotografije, slike, grafike i kiparske radove renomiranih akademskih slikarica iz Italije, Srbije i Hrvatske (Myllen Nićić, Iva Esterajher, Georgette Yvette Ponte, Emanuela Salimei – Manusa, Lana Land, Maris Pejović, Ana Krčelić Kovač), te korejski nagrađivani
filmski redatelj Michael Wong, novozelandski animator Rishab Soni, talijanski fotograf Loris Gonfiotti koji su osvojim autorskim doprinosom sudjelovali u nastanku ovog filma.

Film ima bitnu međunarodnu koprodukcijsku komponentu za koji je već tokom snimanja pokazan veliki interes inozemnih filmskih festivala zbog intrigantne tematike borbe protiv depresije kao druge najraširenije bolesti u svijetu u 21. stoljeću. Režiju i scenarij potpisuje hrvatski redatelj Anđelo Jurkas, a produkciju je filma izvesla nezavisna produkcijska kuća DOP Produkcija, nastao bez financijske ili bilo kakve podrške krovnog filmskog tijela HAVC-a i odnosnih državnih pokrovitelja, te prvi film na domaćim teritorijima koji će uz festivalsku i kino distribuciju biti prikazan u sklopu humanitarne akcije “Runda za film: DDDD” direct digital download donation sistemom direktne TV premijere publici i gledateljima koji naruče i doniraju izbornu svotu novca za razvoj hrvatskog nezavisnog filma.

ANA će pretpremijerno biti projicirana skrivenim projekcijama na raznim lokacijama po Zagrebu i ostatku Hrvatske.

Režiju i scenarij potpisuje Anđelo Jurkas a ovo je njegov peti igrani film nakon prve trilogije u povijesti filma na ovim prostorima (Zbog tebe, Fuck Off I Love You, Happy End 3: Glup i gluplji) te filma “Do kraja smrti” koji su sudjelovali na svim filmskim festivalima regije. Film je u nezavisnoj produkciji realizirala tvrtka DOP Produkcija bez ikakve potpore HAVC-a ili drugih državnih tijela.

Film je u fazi post produkcije i njegova se premijera očekuje tokom ljeta 2020.

“ANA je posveta neobičnim, drugačijim, snažnim ženama koje odluče ne biti robljem mačističke, šovinističke i patrijarhalne sredine u kojima su žene svedene na objekte zlostavljanja, požude ili podcjenjivanja. Ženama koje uzimaju stvar u svoje ruke. Nastala je nadljudskim naporima u uvjetima u kojima bi većina drugih odustala, u situaciji i državnom okruženju za koje bi malo bilo reći da je neprijateljsko, završili smo film za koji smo dobili epitet – hrabrog, originalnog za ove prostore, provokativnog i drugačijeg. Zanima nas s njim doći do što šire publike i prikazati nešto što će otvoriti mnoga pitanja bez dociranja ili sugeriranja i podcrtavanja
odgovora …” rekao je redatelj Anđelo Jurkas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.