Preminuo detektiv koji je bio inspiracija za kultnu "Francusku vezu"

Kultura 24. sij 202010:30 > 10:41
Frederick M. Brown / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Njujorški detektiv Sonny Grosso, čija je uloga u narko-operaciji "Francuska veza" bila inspiracija za lik Buddyja "Cloudyja" Russoa u istoimenom romanu i akcijskom filmu iz 1971., preminuo je u srijedu, objavila je njegova obitelj.

Sonny Grosso je s partnerom Eddiejem Eganom sudjelovao u progonu bogatog francuskog krijumčara drogom Alaina Charniera i njihov je slučaj poslužio 1969. kao osnova za knjigu Robina Moorea “Francuska veza” u kojoj dvojica njujorških detektiva Jimmy “Popeye” Doyle i Buddy “Cloudy” Russo razbijaju narko-lanac.

VEZANA VIJEST

Njegov je lik filmu “Francuska veza” utjelovio Roy Scheider. Film je, među ostalim, 1972. osvojio Oscare za najbolji film, režiju i glavnu mušku ulogu (Gene Hackman za ulogu Jimmyja Doylea).

Grosso je preminuo u dobi od 89 godina u svom domu na Manhattanu.

Napustio je detektivsku karijeru i postao televizijski i filmski producent u Hollywoodu (“Baretta,” “Kojak” i “Top Cops”).

“Sonny Grosso otkrio je kako su krijumčarili. Otkrio je francusku vezu”, kazao je umirovljeni njujorški detektiv Randy Jurgensen koji je također radio na slučaju, a kasnije je bio angažiran i za film.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.