Zoran Predin: Sve granice koje smo postavili trebamo što prije maknuti

Kultura 27. velj 202019:21 > 19:28
Izvor: N1

Na dan kad je hrvatski predsjednik otišao u Sloveniju unaprijediti odnose sa svojim slovenskim kolegom, na N1 došao je Slovenac koji ne skriva svoju ljubav prema Hrvatskoj. Uoči velikog koncerta sa Zagrebačkom filharmonijom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, kojeg smatra vrhuncem svoje karijere, gost Pressinga bio je Zoran Predin.

“Drago mi je da se shvatilo da postoje tisuće direktnih veza između Slovenaca i Hrvata na privatnoj razini i da mi nemamo problema. Gledajući na to kakvi smo mi susjedi, u suštini i ne trebamo granicu. Meni granica ide na živce, jer se sjećam vremena kada je nije bilo i kada si iz Maribora u Zagreb došao bez čekanja.

Za to sam da se ta granica makne i da se napravi neka ekonomska veza u korist obje države. Mislim da se u turizmu i glazbi na tome radi vrlo uspješno, gostovanja hrvatskih bendova u Sloveniji vrlo su česta i posjećena. Mi na toj razini problema nemamo, te smatram da Hrvatska treba ući što prije u Schengen i da trebamo raditi na tome da sve granice koje smo postavili što prije maknemo”, rekao je Zoran Predin.

On 06. ožujka u Lisinskom ima koncert sa Zagrebačkom filharmonijom.

“Svaki kantautor sanja o tome da će jednog dana moći čuti svoju muziku u izvedbi simfonijskog orkestra. To je ultimativna točka koju svaki kompozitor priželjkuje, ali to je i odgovornost. Ja sam odabrao svojih 16 pjesama, složio sam ih po njihovoj glazbenoj kvaliteti da podupirem sadržaj, odnosno tekst. Uz pomoć Brune Urlića i Ive Popeskića koji su napravili te aranžmane stvorili smo neke potpuno nove boje i atmosfere i potrudili se da u glazbi stvorimo novi zvuk”, kazao je Predin.

Neki tekstovi su mu sada, kaže, ponovno aktualni.

“Tada je propadao socijalizam, a sada propada kapitalizam, idealistička vizija kapitalizma kakvu smo imali u 1990. godini. Neke su pjesme jednostavno ponovno aktualne, kao da su napisane za danas i za ova vremena, tako da Lačni Franc skuplja ljude svih uzrasta. Mislim da je to najveća vrijednost”, rekao je Predin, te dodao kako su snimili jedan dupli album kojim dokumentiraju 40 godina rada.

Kažete da se ruši idealistički kapitalizam. Kako doživljavate današnje vrijeme?

“Razočaran sam time što smo otkrili da demokracija nije tako svijetla kao što smo mislili da jeste, ona ima svojih mana. Mana je postala to što je vladavina većine u našem slučaju postala problematična, jer s razvojem medija, lažnih vijesti, neautoriziranih komentara uzgajaju se nekritični birači koje uzgaja marketing. Ljudi koji sami ne razmišljaju svojom glavom nego vjeruju onome što im se nudi su vodljivi. To koristi strankama i zdrava pamet uvijek nastrada, jer je demokracija vladavina većine, a većina je postala problematična.
Treba napraviti neke korekture.

Javnost koja čita zapravo najviše čita komentare. Napravljen je propust i kod emitiranja nekih videa koji skupljaju lajkove, pa se po broju lajkova sudi koliko je nešto popularno, a baš je obrnuto. Lajkovi se mogu kupiti, mada se sada radi na sankcioniranju toga, ali količina lajkova nije dokaz kvaliteta. Sve skupa ide u pogrešnom smjeru”, rekao je Predin, no potom kazao kako ipak i nije sve loše. 

“Nije sve loše. Ipak, glazba nije više nositelj nekih poruka koje bi tražile društvene promjene jer je postala samo biznis i zabava.
Sada postoji krug: isti kapital ima izdavačku kuću, radio stanice, izdavaštvo, tv stanice, organizaciju koja zakazuje koncerte i to je jak i zatvoren krug koji proizvodi svoje zvijezde koje forsira, od njih napravi nešto moderno i makne ih kada im više ne trebaju.

To je biznis koji se kontrolira i teško da neki veći festival može samostalno birati tko će im svirati. To su neke već poznate stvari. Muzika više nije nositelj poruke, ona više nije ta koja bi mijenjala društvo. To se preselilo na internet i sada je taj jadni Julian Assange Johnny Rotten ovog vremena”, rekao je Zoran Predin.

Cijeli razgovor s umjetnikom Zoranom Predinom pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.